Fondurile de pensii private vor putea investi circa 500 mil. euro in oferte publice de actiuni si obligatiuni
Fondurile de pensii private vor dispune de aproximativ 500 milioane de euro, in urmatorii doi ani, pentru a participa la oferte publice de actiuni si obligatiuni corporative, a declarat directorul general al ING Pensii, Raluca Tintoiu, citata de Mediafax.
"La nivelul anului 2013, fondurile de pensii private au investit circa 125 milioane de euro pe Bursa de Valori Bucuresti (...). Aproape toti banii alocati cumpararilor de actiuni au intrat pe bursa de valori, alocarile in actiuni straine fiind minime", a spus Tintoiu.
Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) au inregistrat anul trecut un randament mediu de 11,75%, cel mai bun din ultimii trei ani, si au ajuns la active nete totale de 13,94 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro) in decembrie 2013, potrivit datelor asociatiei de profil (APAPR).
La nivelul anului 2012, randamentul mediu a atins 10,5%, iar activele nete cumulau 9,64 miliarde de lei (2,18 miliarde de euro).
In cursul anului trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon II au crescut cu aproape 45%, evolutie peste asteptarile industriei, determinata in principal de rezultatele investitionale foarte bune.
Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au inregistrat anul trecut un randament mediu de 11,33%, cel mai bun din ultimii trei ani, si au ajuns la active nete totale de 811 milioane de lei (184 milioane de euro) in decembrie 2013, potrivit datelor asociatiei de profil, APAPR.
Anul trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon III au crescut cu peste 35%.
Tintoiu a estimat ca Pilonul II va ajunge la finele acestui an la active nete de 18,1 miliarde de lei, iar numarul clientilor va atinge la 6,25 milioane, cu 3,5% mai mult fata de anul precedent.
"Pe Pilonul III anticipez ca numarul participantilor va creste cu 5,5%, la 330.000, iar activele fondurilor sa ajunga la 1,05 miliarde de lei", a spus reprezentantul ING Pensii.
Ea a adaugat ca se asteapta ca proiectul de lege privind plata pensiilor private sa fie adoptat si, in urma discutiilor cu autoritatea de reglementare, sa fie puse in aplicare o serie de masuri pentru revigorarea Pilonul III, reducerea costurilor de functionare ale administratorilor si relaxarea unor restrictii investitionale impuse acestora.
Fondurile de pensii private facultative au inceput sa functioneze efectiv in luna mai 2007, iar un an mai tarziu cele de pe Pilonul II.
Pe acelasi subiect: