Anul 2013 este primul din ultimul deceniu in care fondurile de obligatiuni inregistreaza retrageri nete, relateaza Mediafax.

Investitorii au retras 72 de miliarde de dolari dela inceputul anului si pana la finele primei saptamani din decembrie, arata datele TrimTabs, citate de CNN. Evolutia negativa este mai puternica decat precedentul record, "baia de sange" din 1994, cand reragerile s-au situat la 63 miliarde de dolari. In 1994, randamentele obligatiunilor Trezoreriei pe zece ani au crescut de la mai putin de 6% la 8%, in contextul vanzarilor masive.

Cresterea dobanzilor a reprezentat si anul acesta un catalist pentru renuntarea la plasamentele in obligatiuni.

"Discutia despre reducerea programului Rezervei Federale a SUA (Fed) de achizitie de obligatiuni, inceputa in mai, s-a dovedit a fi un punct de cotitura pentru pietele financiare", a declarat directorul TrimTabs, David Santschi, referitor la indiciile oferite la momentul respectiv de presedintele Fed, Ben Bernanke, privind o eventuala scadere a achizitiilor lunare, in prezent de 85 de miliarde de dolari.

Fed a inceput la sfarsitul anului 2008 primul program de achizitii de obligatiuni, dintr-un total de trei pana in prezent. Obiectivul programului era mentinerea la un nivel scazut a dobanzilor la creditele pe termen lung, stimuland astfel pietele de capital si economia.

Inca din mai, cand Bernanke a evocat posibilitatea reducerii actualului program, investitorii sunt ingrijorati cu privire la efectele unei astfel de masuri.

Randamentul obligatiunilor pe zece ani a urcat de la 1,6% in mai la aproape 3% in septembrie, luna in care analistii au anticipat initial ca Fed va lua decizia de a aloca fonduri mai reduse pentru cumpararea de obligatiuni. Investitorii au continuat sa introduca bani in fondurile de obligatiuni pana in mai, iar retragerile au avut loc in ultimele sapte luni ale anului, noteaza CNN.

Dupa ce Fed a ales in septembrie sa mentina ritmul la 85 de miliarde de dolari pe luna, randamentele au scazut pana la circa 2,5% in octombrie, dar au revenit pe crestere odata cu intensificarea speculatiilor ca masura va fi luata in urmatoarea perioada.

Randamentul obligatiunilor americane pe 10 ani se situeaza in prezent la circa 2,88%.

"Reactia la perspectiva reducerii programului a fost destul de violenta in randul investitorilor de retail, chiar daca Fed nu a operat inca modificari. Ce se va intampla cand Fed chiar va lua decizia?", intreaba seful TrimTabs.

Unii investitori se asteapta ca Fed sa anunte planuri pentru scaderea fondurilor folosite pentru achizitii de obligatiuni chiar de la sedinta de saptamana urmatoare, in contextul imbunatatirii situatiei economice, mai ales a pietei muncii.

Cei mai multi anticipeaza, insa, ca Fed va astepta cu un astfel de anunt pana la inceputul anului urmator, cand actualul presedinte al bancii centrale americane va fi inlocuit de Janet Yellen.

Printre marile firme de investitii in obligatiuni lovite puternic de temerile din piata financiara se numara Pimco si Vanguard. Pimco Total Return, in scadere cu 4% in 2013, a pierdut aproape 37 de miliarde de dolari de la inceputul anului.

Declinul Pimco este cel mai mare din randul fondurilor specializate in obligatiuni, potrivit Morningstar. Pe pozitia a doua in functie de pierderi se afla Vanguard Inflation-Protected Securities, care a pierdut active de aproape 14 miliarde de dolari.