Compania romaneasca estima pentru 2010 un castig de aproximativ 195 de milioane de lei, dupa ce in anul anterior inregistrase un profit net de 730 de milioane de lei.

Fondul Proprietatea a reusit insa sa obtina anul trecut venituri mai mari cu 51,43% decat estimase initial, si asta datorita participatiilor in valoare de 179 de milioane de lei. Alte 217 milioane de lei au intrat in conturile FP pentru ca agentia a anulat anul trecut, un provizion pentru deprecierea participatiei de la Hidroelectrica.

In plus, compania si-a pastrat in 2010 portofoliul si nu a mai vandut participatii, cum a facut in 2009, cand a cedat grupului ceh CEZ participatiile detinute la CEZ Distributie si CEZ Vanzare, pentru suma de 229,5 de milioane de euro.

Reducerea profitului FP a dus si la scaderea impozitului platit pe profit. Astfel, compania romaneasca a platit un impozit pe profit de 11,2 milioane de lei.

La inchiderea bursei de marti, actiunile FP erau cotate la 0,6 lei pe unitate, cu 1,4% mai redus decat referinta. La acest pret, capitalizarea Fondului este de 8,26 de miliarde de lei.

 Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.