In afara Madridului, al carui rating fost redus cu o treapta la nivelul A-, celelalte regiuni cu calificative retrogradate sunt Catalonia (cu doua trepte, la BBB), Astoria (cu doua trepte la BBB+), Andaluzia (cu trei trepte la BBB), Tara Bascilor (cu doua trepte la A+), Murcia (trei trepte la BBB), Canare (cu trei trepte la BBB) si Cantabria (doua trepte la BBB+).

Toate ratingurile au perspectiva negativa, fiind posibil sa fie retrogradate din nou, pe termen mediu. Decizia are loc intr-o perioada in care Spania se confrunta cu tensiuni extreme pe pietele financiare, in timp ce guvernul de la Madrid va publica vineri situatia conturilor regiunilor, din primul trimestru.

Publicarea ar fi trebuit sa aiba loc joi, dar a fost amanata cu o zi de catre Ministerul pentru Buget.

Revizuirea in scadere a ratingurilor regiunilor reflecta mediul economic dificil din Spania, marcat de venituri bugetare scazute, precum si deficitele bugetare structurale ale administratiilor, care necesita eforturi suplimentare considerabile pentru reducerea acestora.

Fitch evoca totodata dificultatile de accesare a finantarii pe termen lung, ale regiunilor, unele dintre ele puternic indatorate, in conditiile in care dobanzile au crescut puternic.

Guvernul spaniol urmeaza sa aprobe vineri mutualizarea emisiunilor de obligatiuni ale regiunilor, sub forma unor "hispanobonduri", pentru reducerea presiunilor financiare asupra acestor comunitati, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Economiei.

Fitch apreciaza planul de stabilitate bugetara al guvernului de la Madrid si numeroasele masuri de austeritate de reducere a deficitului bugetar, dar noteaza faptul ca au fost aplicate doar masuri structurale limitate pentru asigurarea functionarii unor servicii de baza, precum educatia si sanatatea.

In cazul regiunii Madrid, retrogradarea cu o treapta de la nivelul A (care este si ratingul suverna al Spaniei n.r.) la A-, a fost aplicata din cauza cresterii semnificative a datoriilor in perioada 2010-2012, iar Fitch considera extrem de improbabil ca acestea sa fie reduse.

Spania a revenit in centrul atentiei pietelor de la anuntarea unui nou plan de salvare a bancii Bankia, care a cerut un ajutor de stat de 19 miliarde de euro, costul total al sprijinului ajungand la 23,5 miliarde euro.

Spania a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 8,9% din PIB, cu mult peste tinta de 6%, iar regiunile, care ar fi trebuit sa aiba un deficit cumulat de 1,3% din PIB, au consemnat 2,94%.

Deficitul bugetar al Spaniei ar trebui redus in acest an la 5,3%, iar cel al regiunilor la 1,5%.