Inditex, detinuta in proportie de 59% de fondatorul Amancio Ortega, cel mai bogat om din Spania, a depasit pentru scurt timp luni Telefonica, ambele companii fiind cotate usor peste 43 miliarde de euro marti dimineata. 

Evolutia Inditex vine in contextul vanzarilor foarte slabe ale sectorului de retail in Spania. In aprilie, a 22-a luna de declin, vanzarile au scazut anual cu aproape 10%. 

Actiunile Inditex, listate in 2001 la bursa din Madrid la pretul de 14,7 euro, au ajuns in prezent la aproape 69 de euro. Compania este printre putinele din Spania care au reusit sa-si creasca valoarea pe parcursul a un an, cu circa 10%. 

Actiunile Telefonica au pierdut 43% intr-un an, furnizorul de servicii de telefonie fiind afectat de conditiile dificile de pe piata spaniola, dar si de indatorarea de 57,1 miliarde de euro. 

Banco Santander, cea mai mare banca din Spania dupa active, se afla pe pozitia a treia in compozitia indicelui bancar Ibex 35, cu o valoare de 42,6 miliarde de euro, in urma unui declin de 44,7% intr-un an. 

Inditex a deschis anul trecut 411 magazine la nivel global, mai mult de unul pe zi, iar profitul a urcat de la 1,73 miliarde de euro la 1,93 miliarde de euro. 

In Romania, reteaua Inditex numara 72 de magazine, potrivit companiei, cu brandurile Zara, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home si Massimo Dutti.

Sursa: Mediafax