Crăciun (APAPR): Cumulând Pilonul I cu Pilonul II, din păcate, abia ajungem la 50% de veniturile dinainte de pensionare. Contribuţia de 6% la Pilonul II e insuficientă
Radu Craciun
O contribuţie de 6% la Pilonul II de pensii va fi insuficientă, având în vedere deficitul substanţial al fondului pensiilor publice, astfel încât cei care ies pe viitor la pensie să ajungă la momentul pensionării la un impact neutru între venituri şi pensie, a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun.
Acesta a argumentat că procentul pentru Pilonul II ar trebui să depăşească 6% pentru ca veniturile unei persoane care să pensionează să ajungă la 70-80% din venitul salarial de dinainte de pensionare.
"Literatura de specialitate arată că pentru a-ţi păstra nivelul de trai la pensie, chiar şi după pensionare, trebuie ca veniturile să fie de aproximativ 70%-80% faţă de veniturile dinainte de pensionare. Deci acesta e obiectivul pentru ca într-adevăr să nu simţi impactul pensionării. Aşa cum graficele pe care le-am arătat şi studiile CFA şi KPMG arată, cumulând Pilonul I cu Pilonul II, din păcate, de-abia reuşim să ajungem la un 50%. Plecând de la acele valori, putem să deducem că, pentru ajunge la acest 70%, contribuţia ar trebui să fie mai mare de 6%. Asta ar fi soluţia ideală, pe un interval de timp corespunzător, pentru că dacă îl cresc cu doi ani înainte de pensionare, degeaba l-am crescut, că nu mai poate să producă efecte. Deci procentul de contribuţie pentru a ajunge la acest impact neutru trebuie să fie mai mare de 6%", a afirmat Radu Crăciun, potrivit Agerpres.
Preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România a dat exemplul sistemului de pensii din Chile, stat unde există doar pensii private.
"M-am uitat un pic la situaţia din Chile. Chile a fost pionier în ceea ce priveşte sistemul de pensii private. În Chile, contribuţia (la sistemul de pensii, n.r.) este de 10% din salariu, cu grad de înlocuire, deci raportul dintre pensie şi salariu, de 40%. Contribuţia este doar la sistemul de pensii private, ei nu au sistem public. Deci 10% (contribuţie la pensia privată, n.r.) şi grad de înlocuire 40%. În România, contribuţia (la sistemele de pensii obligatorii public şi privat, n.r.) e de 25%, cu acelaşi grad de înlocuire. Ceea ce arată destul de bine diferenţa dintre eficienţa unui sistem care este eminamente privat şi a unuia care este (majoritar public, n.r.). Deci dacă luăm acel exemplu de 10% (contribuţii, n.r.) cu 40% (grad de înlocuire a salariului cu pensia, n.r.), pentru un 70% (grad de înlocuire, n.r.) ar trebui teoretic să ai contribuţii de 15% care să meargă doar în sistemul privat. Bun, în cazul nostru nu va exista niciodată doar privat, va exista şi public, dar cert e că vorbim de deficite substanţiale faţă de acel 6%", a apreciat Radu Crăciun.
Reprezentantul fondurilor private de pensii consideră că România nu va ajunge în situaţia în care pensiile publice şi private cumulate vor putea oferi pensionarilor valoarea de 70% din veniturile de dinainte de pensionare, astfel încât impactul financiar să fie neutru la pensionare.
"Realist vorbind, nu cred că România va ajunge în această situaţie în care pensiile publice şi private cumulate vor asigura 70% din (salariul de dinainte de pensionare, n.r.). Pentru ca acest lucru să se întâmple, reforma sistemului de pensii trebuia să aibă loc mult mai din timp, acum suntem pe ultima sută de metri şi nu mai putem face minuni din acest punct de vedere, deci nu cred că acesta este este un obiectiv realist. Sigur, ideal este să maximizăm cât putem de mult veniturile la pensionare, dar nu se pot face minuni peste noapte", a declarat Radu Crăciun.
Preşedintele APAPR a apreciat că nu va exista o majorare a impozitelor pe muncă, astfel că toate contribuţiile pentru Pilonul II vor scădea sumele fondului public de pensii.
"Întrebarea este cum faci asta ca să nu dezechilibrezi sistemul public. Aceşti bani suplimentari vor fi contribuţii care nu se vor mai vedea în sectorul public, ci se vor duce în sectorul privat, bineînţeles dacă nu iei măsura să creşti taxa pe asigurări sociale, ceea ce nu cred că se va întâmpla. Întrebarea e cum creşti (contribuţia pentru pensiile private, n.r.) ca să nu dezechilibrezi bugetul de asigurări sociale, care deja este în mare deficit, şi de asta bănuiesc va fi vorba de o creştere graduală a contribuţiilor", a menţionat Radu Crăciun.
Întrebat dacă majorarea contribuţiilor la Pilonul II nu va avea ca efect îndatorarea suplimentară a generaţiei tinere care încă nu a intrat pe piaţa muncii, preşedintele APAPR a răspuns că acest lucru se întâmplă oricum în prezent.
"Asta se întâmplă şi astăzi. Pe de altă parte, generaţia care încă nu este activă va fi unul dintre beneficiarii unui sistem de pensii private care va avea contribuţii mai mari. Generaţia care nu este încă activă pe piaţa muncii şi care va deveni activă va intra într-un sistem de pensii private în care contribuţiile la pensiile private vor fi mai mari. Deci implicit vor beneficia de pe urma unei astfel de măsuri, nu vor fi pierzători pe toată linia, vor avea avantaje şi dezavantaje, dar într-adevăr este un subiect care trebuie tratat cu atenţie, nu e o decizie care poate fi luată uşor. Pe de altă parte însă, şocul pensionării unei generaţii atât de numeroase nu poate fi subestimat. Trebuie văzută care e soluţia", a adăugat Radu Crăciun.
Pe acelasi subiect: