Consiliul de Administratie al SIF Oltenia (SIF5) propune actionarilor un dividend de 0,08 lei/actiune din profitul net de anul trecut, in crestere cu o treime comparativ cu valoarea distribuita in 2009, astfel ca societatea ar putea acorda cel mai mare dividend dintre SIF-uri, se arata intr-un raport citat de Mediafax. Societatea de investitii financiare a acordat anul trecut un dividend de 0,06 lei/actiune din profitul net din 2008.

SIF Oltenia ar putea sa acorde cel mai mare dividend dintre cele cinci societati de investitii financiare in acest an, dupa ce a incheiat anul 2009 cu cel mai ridicat profit dintre SIF-uri, de 187,3 milioane lei. Profitul a fost de peste doua ori mai mare comparativ cu castigul din 2008, de 86,8 milioane lei, in conditiile in care anul trecut SIF Oltenia a vandut actiunile pe care le avea la Automobile Craiova (AUCS) si la Bancpost, pentru aproape 34,5 milioane euro.

Cel mai redus dividend propus pana in prezent de conducerile societatilor de investitii financiare este in cazul SIF Transilvania (SIF3), de 0,03 lei/actiune. Consiliile de administratie ale SIF Muntenia (SIF4) si SIF Banat-Crisana (SIF1) au anuntat recent ca propun dividende de 0,04 lei/actiune si, respectiv, 0,05 lei/titlu.

Conducerea SIF Moldova (SIF2) a avut anul trecut un profit de 97,3 milioane lei si nu a luat inca o decizie privind valoarea dividendului.

Suma totala pe care conducerea SIF Oltenia o propune pentru a fi distribuita in acest an, de 46,4 milioane lei, reprezinta 24,78% din profitul net inregistrat anul trecut, se arata in documentul citat de Mediafax. Astfel, cea mai mare parte din castigul din 2009, respectiv 140,9 milioane lei, ar urma sa fie pastrata de SIF Oltenia pentru surse proprii de finantare.

Consiliul de Administratie al societatii propune ca dividendele sa fie distribuite incepand cu prima zi din luna iulie, iar investitorii indreptatiti sa beneficieze de cota parte din profit trebuie sa aiba in portofoliu actiuni SIF Oltenia la data de 17 mai.