BVB a inchis in crestere, in contrast cu evolutia marilor piete europene. Titlurile Bucur Obor, cele mai tranzactionate
Bursa de Valori Bucuresti a inchis sesiunea de miercuri in urcare cu 0,85%, in contrast cu scaderile afisate de marile burse europene. Lichiditatea de pe piata locala s-a mentinut insa redusa, reprezentand doar jumatate din rulajul de marti.
Mai toate actiunile au deschis sesiunea de tranzactionare la cotatii in crestere, insa atentia investitorilor a continuat sa fie orientata tot spre aceleasi actiuni, respectiv Fondul Proprietatea, OMV Petrom si Banca Transilvania.
"Se pare ca in sedinta de miercuri nu ne-am corelat cu ceea ce s-a intamplat in afara, probabil din cauza faptului ca investitorii asteapta rezultatele preliminare pentru ultimul trimestru din 2011. De fapt, preturile sunt sus pentru ca vanzatorii inca nu isi fac simtita prezenta pe piata, iar cumparatorii mizeaza pe posibile dividende mari la unii emitenti", a declarat, pentru Mediafax, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.
Titlurile FP au ramas cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 8,06 milioane lei, iar pretul a avansat cu 0,43%, la 0,47 lei. Murgoci considera ca interesul pentru actiunea FP a fost sustinut de intentia Guvernului de a cota la bursa in acest an mai multe companii din cadrul portofoliului Fondului.
La finalul sesiunii, indicele BET al celor mai lichide zece actiuni era in crestere cu 0,83%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,1% peste inchiderea precedenta. Pe de alta parte, indicele BET-FI a castigat doar 0,11%, influentat de corectiile inregistrate de actiunile SIF Oltenia (-0,42%) si SIF Banat-Crisana (-0,66%). In schimb, indicele a fost sustinut de avansul inregistrata de titlurile SIF Muntenia (+0,82%), SIF Transilvania (+0,34%) si FP (+0,43%). Astfel, indicele BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,65%.
Valoarea totala a operatiunilor realizate cu actiuni a fost de 20,84 milioane lei (4,8 milioane euro), de peste doua ori mai redusa decat rulajul din prima parte a sedintei anterioare, de 45 milioane lei (10,36 milioane euro).
Pe piata Rasdaq, transferurile cu actiuni au insumat doar 195.700 lei (45.000 euro), de 2,7 ori mai putin decat lichiditatea de la finalul sedintei precedente, de 529.200 lei (121.000 euro).
Titlurile firmei Bucur Obor (BUCU) au fost cele mai tranzactionate, cu schimburi de 90.700 de lei, iar pretul a crescut cu 14,29%, la 2,4 lei.
Piata locala s-a decorelat miercuri de celelalte burse, intrucat principalele actiuni europene au inceput sa scada la scurt timp de la deschiderea sedintei, in urma declinului puternic al cotatiilor din sectorul tehnologic, cauzat de rezultatele slabe ale companiei Ericsson. La finalul sesiunii de la Bucuresti, marile burse europene afisau scadere de pana la 0,8%.