Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 1,3% in debutul sesiunii, dupa ce a inchis luni in scadere cu 1,2%. 

Actiunile grupului bancar franco-belgian Dexia s-au prabusit cu 13,9% in deschidere, dupa ce au pierdut luni peste 10%.  Banca se confrunta cu presiuni tot mai dure pe piete din cauza expunerii pe Grecia, iar ziarul belgian De Standaard scrie ca grupul s-ar putea diviza pentru a separa activele "toxice", iar activele "bune" ar putea fi vandute pana la sfarsitul anului. 

Indicele bancar european a coborat cu 2% in primele minute de tranzactionare. 

In Asia, MSCI Asia-Pacific al burselor din afara Japoniei a coborat marti cu 1,7%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in scadere cu 1,1%, la minimul ultimelor sase luni. 

Indicele global MSCI a coborat cu 0,7% si a atins minimul ultimelor 15 luni. 

Bursa de la Bucuresti a scazut usor, cu 0,48%, la deschiderea zilei, pentru a treia sedinta consecutiv, influentata de bursele internationale.

Titlurile Fondului Proprietatea au scazut cu 1,41%, la 0,425 lei, si au atins astfel cel mai redus nivel de la listarea la BVB. Aceste titluri au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 726.000 de lei. 

Fondul a anuntat, luni, ca a epuizat banii pe care ii avea pentru programul de rascumparare a propriilor actiuni, prin care incerca sa sustina pretul titlurilor pe bursa. Astfel, FP a incheiat programul de rascumparare.  Actiunile celor cinci SIF-uri au consemnat printre cele mai vizibile corectii din piata, acestea fiind cuprinse intre 2,5% si 3,5%. Scaderile acestor titluri au accentuat corectia indicelui BET-FI la 2,62%, astfel ca indicele a coborat la un nou minim al ultimilor doi ani si doua luni.

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au fost suspendate de la tranzactionare inaintea deschiderii sedintei, banca urmand sa publice un anunt care ar putea influenta pretul titlurilor.

Bursa din Coreea de Sud a suspendat la inceputul sedintei de marti tranzactiile programate pe principalul indice bursier dupa scaderi puternice ale contractelor futures, iar indicele general al pietei s-a retras cu peste 5%. 

Fondurile de stat din Taiwan au intervenit pentru sprijinirea companiilor taiwaneze mari listate la Seoul, precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), cel mai mare contractor de productie de microchip-uri din lume, masura care a ajutat piata coreeana sa recupereze o parte din pierderi. 

Aurul, considerat un activ sigur in perioade de volatilitate, s-a apreciat marti in Asia cu 1%. In acelasi timp, yenul a urcat la maximul ultimelor 10 ani fata de euro, in timp ce dolarul SUA a crescut la maximul ultimelor noua luni in raport cu un cos de valute de referinta. 

Pretul petrolului a coborat cu peste un dolar, la 75,92 dolari pe baril pentru referinta SUA, respectiv 100,5 dolari pe baril pentru compusul Brent.