Indicele FTSEurofirst 300 a crescut cu 0,9% in debutul sesiunii, dupa ce a atins luni maximul ultimelor doua luni. Actiunile miniere au inregistrat cele mai importante cresteri, dupa datele publicate in China, care au indicat ca industria manufacturiera a crescut usor in decembrie. 

China este cel mai mare consumator de metale din lume, iar datele pozitive au determinat cresteri pe bursele de marfuri, indeosebi pe piata cuprului. 

Pietele europene au inchis luni in urcare cu 1,1%, insa bursa de la Londra a fost inchisa.

Si bursele din Asia au inceput anul in crestere, insa perspectivele sunt amenintate de criza din Europa. Acestea au crescut in prima sedinta de tranzactionare din 2012, investitorii intrand in noul an cu optimism si cu o oarecare predispozitie la risc, dupa aceleasi date din China. 

Perspectivele pietelor sunt insa amenintate si in acest an de criza datoriilor de stat din zona euro, care a impiedicat marti aprecierea monedei unice europene in tandem cu actiunile asiatice. 

Indicele MSCI Asia Pacific, care masoara performantele burselor asiatice, cu exceptia Japoniei, a urcat marti cu 1,7%, propulsat in principal de actiunile din sectorul energetic, dupa cresterea pretului petrolului. Bursele din Hong Kong si Coreea de Sud au crescut cu peste 2%, iar piata de la Tokyo a fost inchisa.