Dupa doua zile de discutii asupra masurilor anticriza, ministrii de Finante din cele 27 de state membre si guvernatorii de banci centrale au afirmat ca, in pofida semnelor de stabilitate si reducere a tensiunilor pe pietele financiare, nu trebuie sa apara o stare de relaxare.

Ministrul danez al Economiei, Margrethe Vestager, care a gazduit reuniunea, a declarat ca este cruciala ajungerea la un acord pentru majorarea resurselor FMI.

"Este important sa ne asiguram ca FMI are resurse suficiente pentru a-si juca rolul sistemic in economia globala. Decizia (de a creste fondul de urgenta al zonei euro, n.r.) este foarte importanta. Speram la un acord la Washington", a spus Vestager.

Ministrii de Finante din zona euro au convenit vineri extinderea capacitatii uniunii monetare de a imprumuta statele cu probleme de finantare de la 500 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, prin combinarea unor fonduri in Mecanismul European de Stabilitate.

Membrii zonei euro au promis deja resurse suplimentare de 150 de miliarde de euro FMI. Contributiile din partea statelor din afara uniunii monetare, intre care si Marea Britanie, vor veni probabil ca parte a unui acord mai amplu.

Mai multe tari, inclusiv China, Brazilia si Japonia, au semnalat ca vor creste fondurile alocate FMI, daca Europa ia masuri mai ferme de combatere a crizei.

Directorul FMI, Christine Lagarde, a apreciat decizia tarilor euro de crestere a resurselor si a apreciat ca va ajuta FMI sa atraga noi fonduri de la membri. Lagarde vrea cresterea resurselor FMI cu 500 de miliarde de dolari, pentru a putea interveni in cazul unei agravari a crizei datoriilor din zona euro.