Suma, din care 3,2 miliarde de euro reprezinta principalul si 200 milioane de euro dobanzile, a fost rambursata joi dimineata.

In plus, Grecia a rambursat joi si cele 7,16 miliarde de euro reprezentand un imprumut de urgenta acordat luna trecuta de partenerii din zona euro, care a permis autoritatilor de la Atena sa-si achite arieratele catre FMI precum si plata anterioara catre BCE.

Ministrii de finante din zona euro au aprobat, miercuri seara, deblocarea unei prime transe de ajutor pentru Grecia, care ii va permite sa ramburseze joi 3,4 miliarde de euro catre BCE, a anuntat Mecanismul european de stabilitate, informeaza AFP.

Consiliul de administratie al MES, compus din ministrii de finante ai celor 19, "a aprobat programul pentru Grecia", potrivit instittutiei. Au asteptat, insa, inainte de a da unda verde definitiva acestei plati, ca parlamentele nationale chemate sa se pronunte asupra noului program de ajutor pentru Grecia sa faca acest lucru, transmite Agerpres.

Planul include un ajutor financiar sub forma de imprumuturi de pana la 86 miliarde euro pe trei ani, insotit de un memorandum ce prevede numeroase masuri de austeritate si reforme pentru a fi implementate de Atena. 

Ministrii de finante din zona euro au convenit vineri asupra unei prime transe de ajutor de 26 miliarde de euro, aminteste France Presse. 

Prima transa de 23 miliarde de euro este impartita in 10 miliarde care vor fi plasate intr-un cont destinat recapitalizarii bancilor grecesti si 13 miliarde de euro care ii vor permite Atenei, incepand de joi, sa ramburseze BCE 3,4 miliarde de euro (din care 200 de milioane dobanda). Suma va permite de asemenea rambursarea unui imprumut de 7,16 miliarde de euro acordat de UE in iulie pentru ca Grecia sa poata onora o plata anterioara catre BCE si sa ramburseze arieratele datorate unui alt mare creditor public, FMI. 

Raman trei miliarde de euro din aceasta prima transa, care vor fi acordate in septembrie-octombrie in functie de reformele puse in aplicare.

Eurogrup: Zona euro si FMI vor putea sa ajunga la un acord legat de datoria Greciei

Presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, s-a declarat increzator ca tarile din zona euro si FMI vor putea sa ajunga la un acord care sa permita participarea Fondului la cel mai recent program de asistenta financiara destinat Greciei, transmite Reuters. 

Dijsselbloem a spus ca desi guvernele europene se opun oricarei reduceri a valorii nominale a datoriei Greciei, iar FMI considera ca, in forma actuala, datoria este nesustenabila, cu toate acestea cele doua parti vor putea ajunge la un compromis sub forma reducerii ratei dobanzilor si a prelungirii perioadei de rambursare.

Dijsselbloem a subliniat ca ministrii de Finante din zona euro sunt convinsi ca povara datoriei Greciei va fi sustenabila, cel putin pana in anul 2030, dupa incheierea celui de al treilea program de asistenta financiara. 

"FMI este mai pesimist decat noi, scenariul lor pesimist este mai sumbru decat al nostru, dar am ajuns la un acord cu privire la modul de abordare" a declarat Dijsselbloem.

Potrivit acestuia daca economia greaca inregistreaza performante sub asteptari si are dificultati in a-si rambursa datoriile"'vom analiza durata imprumuturilor. Insa acest lucru nu este necesar in prezent".

Recent, sefa FMI, Christine Lagarde, si-a exprimat indoiala cu privire la sustenabilitatea datoriei Greciei potrivit termenilor ultimului acord de asistenta convenit cu tarile din zona euro. Boardul FMI urmeaza sa decida la reuniunea sa din luna octombrie daca va participa sau nu la acest ultim acord de asistenta.