Zidul de la granița cu Mexicul bagă SUA în “shutdown”. Sute de instituții americane, închise din cauza lipsei finanțării, angajații, trimiși în concediu fără plată
Capitoliu, Washington, SUA
Senatul american a suspendat discuţiile pentru ajungerea la un compromis bugetar care să pună capăt închiderii parţiale a administraţiilor federale şi a amânat negocierile până dincolo de Crăciun, a anunţat sâmbătă şeful majorităţii republicane din senat, Mitch McConnell, relatează AFP.
"Senatul se va reuni pentru o sesiune tehnică luni, 24. Următoarea sesiune plenară este prevăzută pe 27 decembrie", a declarat senatorul republican, recunoscând eşecul tratativelor între Casa Albă şi Congres privind finanţarea unui zid la frontiera mexicană dorit de Donald Trump, scrie Agerpres.
În lipsa finanţării aprobate de Congres, numeroase ministere şi agenţii guvernamentale şi-au închis porţile sâmbătă dimineaţă, lăsând circa 800.000 de funcţionari în concediu fără plată sau, în cazul serviciilor considerate esenţiale, forţaţi să lucreze fără a fi plătiţi în perioada sărbătorilor.
"Sunt fericit că discuţiile productive continuă", a explicat Mitch McConnell. "Când aceste negocieri vor produce o soluţie acceptabilă pentru toate părţile - ceea ce înseamnă 60 de voturi în Senat, o majoritate în Cameră şi o semnătură prezidenţială - atunci o vom prezenta în sesiune", a adăugat el.
Trump cere ca bugetul de funcţionare al unei părţi a administraţiei să includă suma de 5 miliarde de dolari pentru finanţarea construcţiei unui zid la frontiera cu Mexicul, unul dintre principalele sale angajamente din campanie. Opoziţia democrată refuză însă categoric acest lucru, propunând o alocare de 1,3 miliarde de dolari pentru ameliorarea securităţii la frontiere.
"Negociem cu democraţii privind securitatea frontierelor de care avem absolută nevoie (bande, droguri, trafic de fiinţe umane şi altele), dar asta ar putea dura mult timp", a avertizat la sfârşitul dimineţii preşedintele american, care şi-a amânat plecarea în vacanţă în Florida.
Însă şeful senatorilor democraţi Chuck Schumer l-a făcut răspunzător pentru situaţie pe liderul de la Casa Albă. "Dacă vreţi deschiderea agenţiilor guvernului, renunţaţi la zid, pur şi simplu", a spus el, criticând o barieră "scumpă, ineficientă şi pe care majoritatea americanilor nu o vor".
Cu numai 51 de locuri din 100 în Senat, republicanii nu dispun de cele 60 de voturi necesare pentru adoptarea legii bugetului şi nu pot conta pe sprijinul democraţilor.
Timpul presează pentru preşedintele SUA, întrucât democraţii vor relua în ianuarie majoritatea în Camera Reprezentanţilor după victoria electorală din noiembrie.
Închiderea afectează ministere importante precum cele ale Securităţii interne, Justiţiei, Comerţului, Transporturilor, Trezoreriei sau Internelor, care gestionează parcurile naţionale foarte vizitate în timpul sărbătorilor, precum Grand Canyon.
Statuia Libertăţii va rămâne totuşi deschisă publicului, datorită unei finanţări din partea statului New York.
Principalul sindicat al funcţionarilor, AFGE, a criticat un blocaj "ruşinos, inacceptabil şi o risipă care putea fi evitată a banilor contribuabililor".
Hank Johnson, ales democrat din Georgia, susţine că închiderea îi afectează pe funcţionari care "merită să-şi poată plăti chiriile, să cumpere cadouri de Crăciun şi să mănânce".
"Lucrurile nu merg bine în SUA", a postat la rândul său pe Twitter alesul republican Carlos Curbelo.
Acest blocaj bugetar este al treilea al anului, după cel din ianuarie (trei zile) şi cel mai scurt din februarie (câteva ore).
Rămâne de văzut cum va reacţiona la această prelungire a blocajului Wall Street, care se va reuni luni pentru o şedinţă mai scurtă.
Bursa din New York a înregistrat în această săptămână cea mai gravă scădere săptămânală din 2008, pe fondul agitaţiei provocate de creşterea ratei dobânzii, de ameninţarea "shutdown", de războiul comercial şi de perspectiva unei încetiniri economice a SUA.
Pe acelasi subiect: