Zece orase care vor disparea de pe harta lumii, pana in 2050
Pentru prima data in istoria lumii, mai multi oameni locuiesc la oras decat in zonele rurale. Natiunile Unite prognozeaza ca 6,3 miliarde de oameni, adica 68% din totalul populatiei, va locui la oras pana in 2050.
Cele mai vizate zone urbane sunt cele de pe coastele marilor si oceanelor. Trei dintre ele se gasesc in Japonia si sunt toate sub amenintarea permanenta a inundatiilor, furtunilor, cutremurelor si a altor hazarde naturale.
Un raport recent al Swiss Re Group, care se ocupa de asigurari, a analizat pericolele ce vin din partea dezastrelor naturale in 616 cele mai mari regiuni urbane din lume si impactul pe care acestea le-ar avea asupra comunitatilor locale si a economiei. Cele mai mari amenintari sunt inundatiile, cutremurele, tsunamiurile si furtunile.
Potrivit raportului, citat de MarketWatch, acestea sunt orasele care ar avea cel mai mult de suferit:
1. Tokyo – Yokohama - Numarul de oameni ce ar putea fi afectati: 57,1 milioane
Zona metropolitana Tokyo-Yokohama este de departe cea ma expusa comunitate la cutremure. Dar zona nu este ferita nici de alte hazarde naturale, cum ar fi tsunamiurile, inundatiile de pe rauri sau furtunile gigant.
2. Manila, Filipine - Numarul de oameni ce ar putea fi afectati: 34,6 milioane
Strazile principale din Manila au fost complet acoperite de ape in 23 septembrie. Inundatiile au fost cauzate de ploi musonice de amploare si, potrivit presei locale, drumurile principale au devenit complet impracticabile pentru autoturismele de talie mica.
3. Pearl River Delta, China - Numarul de oameni ce ar putea fi afectati: 34,5 milioane
Pearl River Delta este o zona metropolitana foarte densa populata, ce gazduieste 42 de milioane de locuitori, potrivit raportului Swiss Re. Acoperind un spatiu de 20.600 kilometri patrati, zona include districtele Hong Kong, Shenzen, Dongguan, Macau si Guangzhou. Este unul din principalele centre economice ale tari, cu un PIB estimat la 690 miliarde de dolari.
4. Osaka-Kobe, Japonia - Numarul de oameni ce ar putea fi afectati: 32,1 milioane
Cutremurele sunt foarte dese in Japonia. In portul Kobe, localnicii au pastrat o zona neamenajata, exact cum a ramas in urma marelui cutremur din 17 ianuarie 1995, care s-a soldat cu moartea a peste 4.000 de oameni.
5. Jakarta, Indonezia - Numarul de oameni ce ar putea fi afectati: 27,7 milioane
Cele mai mari amenintari vin aici de pe urma cutremurelor si a inundatilor de pe rauri, se arata in raport.
6. Nagoya, Japonia - Numarul de oameni ce ar putea fi afectati: 22,9 milioane
Orasele cel mai expuse la tsunamiuri se gasesc in Japonia, din cauza ca se gasesc in zona placilor active din vestul Pacificului. Cel mai mare risc de cutremure se gaseste insa in Nagoya.
7. Calcutta, India - Numarul de oameni ce ar putea fi afectati: 17,9 milioane
Calcutta este situata pe malul raului Hooghly, un afluent al Gangelui, asa ca aici exista mari riscuri de inundatii.
8. Shanghai - Numarul de oameni ce ar putea fi afectati: 16,7 milioane
Cel mai mare oras din China si important centru comercial pentru toata regiunea Asiei, Shanghai este considerat cel mai mare santier urban de constructii din lume. Modernul cartier Pudong gazduieste industrii de varf, precum microelectronica si biotehnologie, dar si numeroase institutii financiare. Orasul are peste 640 de zgarie-nori, si alti 300 se afla in prezent in constructie, majoritatea in cartierul Pudong.
9. Los Angeles - Numarul de oameni ce ar putea fi afectati: 16,4 milioane
Cele mai mari amenintari de aici sunt cutremurele, urmate de inundatii, se arata in raport.
10. Teheran, Iran - Numarul de oameni ce ar putea fi afectati: 15,6 milioane
Populatia capitalei Iranului, de 13,6 milioane de locuitori, este in permanenta expusa riscului de cutremure.
Mai multe despre:
#orase#dezastre naturale
Pe acelasi subiect: