Nu este un lucru neobișnuit ca yenul japonez să capete putere în timul unei crize, în condițiile în care investitorii caută o monedă sigură până când riscurile sunt înlăturate.

Dar această criză este diferită, pentru că de această dată inclusiv Japonia va fi afectată de deciziile care se iau la Phenian, comentează analiștii chestionați de BBC.

Yenul este o monedă extrem de flexibilă și a mai crescut și în timpul unor alte crize din Japonia. A câștigat 0,8% față de dolar când Coreea de Nord a lansat o rachetă peste Japonia la sfârșitul lui August și și-a continuat aprecierea și în urmă cu două săptămâni, după cel de-al doilea test nuclear.

După tsunami-ul din 2011, urmat de dezastrul de la centrala nucleară de la Fukushima, yenul a explodat în raport cu dolarul, astfel încât a fost nevoie de intervenția guvernului și a țărilor din grupul G7 pentru a tempera creșterea.

Așasar, ce i-ar ține pe investitori departe de yen? “Ar trebui să fie un eveniment cu totul și cu totul extrem. Chiar și în cazul unui război, mă aștept ca yenul să se întărească”, spune Takuji Okubo de la Japan Macro Advisors.

Însă criza de acum nu este nici pe departe la acest nivel. De fapt, Okubo spune că motivul pentru care yenul se întărește este tocmai faptul că învestitorii cred că riscul unui război este foarte mic.

Ei sunt mai degrabă îngrijorați de impactul unei posibile blocade comerciale, care ar reduce încrederea consumatorilor, ceea ce va lovi direct în vânzările de case și mașini.

Alte opțiuni

Alți analiști consideră că investitorii pur și simplu nu au alternativă pentru a-și pune banii la adăpost în situații riscante. Dolarul american nu oferă siguranță în acest moment, din cauza politicilor monetare  necunoscute  pe care vrea să le aplice Rezerva Federală.

O Americă fără direcție, fără lideri și fără cârmă nu este atractivă pentru investitori”, spune David Kuo, de la Motley Fool. “În aceste condiții, caută alte soluții pentru a-și pune banii la adăpost. Elveția nu este sufficient de mare, nici Singapore. Zona euro este un dezastru, deci a mai rămas Japonia”, explică Kuo.

O analiză efectuată de banca americana Goldman Sachs Group arată că enul japonez este cea mai sigura moneda din lume, iar francul elvetian si dolarul american concureaza pentru locul al doilea. Analistii Goldman Sachs au comparat fluctuatiile zilnice si lunare a 28 de monede ale unor state dezvoltate sau in curs de dezvoltare de-a lungul a doua perioade de cinci ani, respectiv 2007-2011 si 2012-2016.

Ministrul de externe nord-coreean, Ri Yong-Ho, a declarat că Phenianul poate efectua cel mai puternic test al unei bombe cu hidrogen în Oceanul Pacific în una din acțiunile sale posibile de “cel mai înalt nivel” împotriva Statelor Unite.

Oficialul nord-coreean a făcut acest comentariu după ce vineri liderul țării sale, Kim Jong-Un, a spus că are în vedere cele mai puternice acțiuni de răspuns la amenințarea președintelui american, Donald Trump, că va “distruge total” țara.