Viitorul Turciei nu arată bine. Cifrele anunțate la Ankara sperie Europa
Istanbul, Turcia
Turcia a înrăutăţit semnificativ estimările privind evoluţia economiei în 2018 şi în 2019, pe fondul deprecierii semnificative a lirei turceşti, transmite Reuters.
Conform datelor prezentate joi de ministrul de Finanţe, Berat Albayrak, PIB-ul Turciei ar urma să înregistreze un avans de 3,8% în 2018 şi de 2,3% anul viitor, în scădere faţă de estimarea precedentă, de 5,5%, potrivit Agerpres.
Anterior Albayrak, ginerele preşedintelui Erdogan, a promis "ţinte macroeconomice realiste" şi "planuri concrete de acţiune".
De asemenea, ministrul de Finanţe a anunţat joi că Turcia va prioritiza investiţiile în domeniul farmaceutic, energie şi petrochimie, pentru a-şi reduce deficitul de cont curent. Acesta ar urma să scadă la 2,6% din PIB până în 2021, de la 4,7% din PIB previzionat pentru acest an.
Anunţând planul economic pe trei ani al Guvernului de la Ankara, Albayrak a afirmat că Turcia va suspenda toate proiectele de investiţii pentru care procesul de licitaţie nu s-a finalizat. De asemenea, autorităţile vor revizui sistemul de asigurări sociale şi vor restructura sistemul de subvenţii pentru exporturi.
Inflaţia în Turcia ar urma să urce la 20,8% anul acesta, înainte de a scădea la 15,9% în 2019 şi la 9,8% în 2020. Datele publicate recent arată că rata anuală a inflaţiei a urcat în august la 17,9%, cel mai ridicat nivel din 2003, determinând Banca Centrală a Turciei să anunţe că "a decis să implementeze o înăsprire semnificativă a politicii monetare pentru a sprijini stabilitatea preţurilor".
De asemenea, Guvernul estimează că rata şomajului va creşte la 11,3% anul acesta şi la 12,1% în 2019, înainte de a scădea la 11,9% în 2020.
Lira turcească a pierdut aproximativ 40% din valoare în raport cu dolarul de la începutul acestui an, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.
Ajutor european pentru Turcia
Mai mai mulţi oficiali germani şi europeni au declarat pentru Wall Street Journal, luna trecută, că guvernul german analizează posibilitatea de a acorda Turciei asistenţă financiară în regim de urgenţă, în condiţiile în care la Berlin există îngrijorarea că o criză economică de amploare în Turcia ar putea să se facă resimţită şi în Europa.
Chiar dacă discuţiile sunt deocamdată într-un stadiu incipient, posibilităţile analizate variază de la un pachet de asistenţă coordonat la nivel european, similar cu cele lansate în perioada crizei datoriilor din zona euro, la împrumuturi pentru proiecte concrete acordate de băncile publice de dezvoltare şi până la ajutoare bilaterale.
Potrivit surselor citate de WSJ, Berlinul este îngrijorat că o prăbuşire a economiei Turciei ar putea să se facă resimţită în Europa, provocând mai multă instabilitate în Orientul Mijlociu şi declanşând un nou val de imigranţi spre nord.
"Vom face foarte mult pentru a încerca să stabilizăm Turcia. Nu avem altă alegere", a declarat un oficial german de rang înalt.
Potrivit surselor, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a discutat recent mai multe opţiuni cu omologul său turc, Berat Albayrak. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan urmează să efectueze o vizită la Berlin în data de 28 septembrie, iar cu o săptămână înainte Olaf Scholz şi Berat Albayrak se vor întâlni la Berlin pentru a pregăti vizita preşedintelui turc. Pe agenda discuţiilor se va afla şi subiectul sprijinului financiar, susţin sursele.
Doi oficiali europeni de rang înalt de la Bruxelles au confirmat discuţiile cu privire la un posibil sprijin financiar, dar au insistat că Fondul Monetar Internaţional va trebui să fie şi el implicat. Alţi oficiali au apreciat că Banca Europeană de Investiţii sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare ar putea acorda împrumuturi pentru proiecte concrete, însă astfel de măsuri ar avea nevoie de acordul statelor membre UE.
Pe acelasi subiect: