Verdict rasunator in randul agentiilor de rating. S&P, vinovata ca a inselat investitorii
Standard and Poor s
Tribunalul Federal din Australia a hotarat ca agentia de rating Standard & Poor's (S&P) este vinovata de inducerea in eroare a investitorilor, dupa ce un produs derivat complex s-a devalorizat masiv in mai putin de doi ani dupa ce a primit calificativul maxim din partea agentiei, relateaza Financial Times.
Magistratii Tribunalului Federal din Australia au decis ca S&P si divizia locala a bancii olandeze ABN Amro, detinuta in prezent de grupul britanic RBS, "a inselat" si "a indus in eroare" 12 consilii locale, care au investit in derivate complexe de credit de tip CPDO in anul 2006, printr-un intermediar, potrivit Financial Times, preluat de Mediafax.
Instanta noteaza ca nicio agentie de rating "de o competenta rezonabila" nu ar fi putut atribui derivatelor rating "AAA". Derivatele respective sunt descrise in decizie drept "grotesc de complicate", iar S&P si ABN Amro sunt vinovate si de publicarea de informatii fie false, fie implicand "interpretari gresite sau neglijente", potrivit judecatorului federal.
Decizia se intinde pe 1.500 de pagini si reprezinta o premiera, fiind pentru prima data cand o agentie de rating ajunge la proces pentru evaluarea unui produs financiar complex. Decizia va fi cu siguranta studiata atent de agentiile de rating si bancile de investitii din intreaga lume, noteaza FT.
"Decizia reprezinta o lovitura majora pentru agentiile de rating, care s-au bucurat mereu de privilegiul de a profita de pe urma atribuirii acestor ratinguri fara a fi vreodata trase la raspundere de catre investitori. Din acest moment, agentiile de rating nu se mai pot ascunde in spatele delimitarilor (disclaimer) pentru a se absolvi de raspundere", a declarat unul dintre avocatii care reprezinta consiliile locale.
In Statele Unite, agentiile de rating au reusit pana acum sa evite cu usurinta actiunile in justitie prin care s-a incercat tragerea la raspundere pentru calificativele de top acordate unor produse financiare care s-au devalorizat masiv in timpul crizei financiare din 2007-2009. Principalul motiv invocat de agentii este disclaimer-ul atasat comunicatelor, care noteaza ca informatiile si rapoartele trebuie considerate si interpretate drept opinii.
John Walker, directorul executiv al IMF Australia, compania de avocatura care a finantat procesul consiliilor locale impotriva agentiilor de rating, a declarat ca decizia Tribunalului Federal de la Sydney ar putea reprezenta un precedent important pentru justitia europeana.
IMF Australia analizeaza potentiale actiuni similare in Olanda si Marea Britanie, vizand derivate CPDO in valoare de 2 miliarde euro comercializate de ABN Amro catre mai multe banci si fonduri de pensii si evaluate de S&P.
Cele 12 consilii locale au primit asigurari in 2006, de la ANB Amro si S&P, ca derivatele respective, cu o valoare de 16 milioane dolari australieni la acea data, au sanse extrem de mici sa ajunga in situatie de neplata (default). Dupa mai putin de doi ani, derivatele au fost lichidate cu o pierdere de peste 90% pentru consiliile locale.
In urma deciziei de luni, consiliile vor primi despagubiri de 16 milioane de dolari australieni, insa costul total imputat partilor acuzate s-ar putea ridica la 30 milioane de dolari australieni, incluzand cheltuielile de judecata si dobanzile.
S&P, companie care face parte din grupul McGraw-Hill, a anuntat ca urmeaza sa faca recurs. RBS a precizat ca analizeaza decizia.
Pe acelasi subiect: