Verdict in cazul tarii fara nume. Cum o victorie poate fi, de fapt, praf in vant
In 20 de ani de istorie, pentru Macedonia, o tara mica si saraca din Europa, succesele au fost cateva, scrie The Economist. De cand a obtinut independenta in 1991, a fost blocata intr-o disputa cu Grecia pe tema numelui ei. Elenii sunt nemultumiti pentru ca fosta republica iugoslava poarta aceeasi denumire ca si o regiune din nordul tarii lor. Mai exact, acestia nu sunt de acord ca Macedonia sa-si asume o legatura cu un teritoriu care are conexiuni cu figuri istorice precum Alexandru cel Mare.
Luna aceasta insa, judecatorii Curtii Internationale de Justitie de la Haga au dat in sfarsit dreptate macedonenilor.
In 1995, ONU a intermediat un acord care arata ca pana cand Macedonia nu-si va rezolva problema cu numele, Grecia nu se va putea opune ca aceasta tara sa se alature organizatiilor internationale, cat timp va figura sub titulatura FYROM - Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.
Cu toatre acestea, in 2008, Grecia s-a opus propunerii NATO de a transmite si Macedoniei o invitatie la discutii privind o posibila aderare. Atunci, fosta republica iugoslava a ripostat, spunand ca actiunea elenilor reprezinta o bresa a acordului din 1995. Iar acesta este argumentul pe care acum Curtea de la Haga l-a admis.
Si totusi, victoria Macedoniei pare fara valoare, cel putin pentru moment. Asta pentru ca instanta a refuzat sa instruiasca statul elen sa se abtina pe viitor de la un asemenea comportament, argumentand ca nu a existat niciun motiv care sa dovedeasca contrariul.
Dupa propuntarea hotararii insa, secretarul general al NATO a spus ca in 2008 Alianta a decis sa nu invite Macedonia la discutii pana cand nu-si va rezolva problema numelui, iar acum acest lucru tot nu s-a schimbat.
In ceea ce priveste UE, in 2009 Grecia a blocat si aici orice sansa Macedoniei. Lucas Papademos, noul premier elen, este acum preocupat cu criza financiara, iar razboiul numelui nu este tocmai comfortabil. Cu Grecia care se lupta sa supravietuiasca cu imprumuturi europene, unuii speculeaza o oportunitate o catorva creditori europeni de a le cere elenilor ceva intransigenta in aceasta privinta.
Pare insa naiv, spun alti analisti. Economides Spyros, un academic de la London School of Economics, crede ca nicio presiune nu a fost pus pe Grecia pentru a permite Macedoniei sa vina la discutii privind aderarea si nici asteapta sa o faca acum. Mai mult, in conditiile suntem in plina criza euro, iar o invitatie catre un nou stat in UE nu este deloc o prioritate.
Ramane de vazut cine va castiga pana la urma acest razboi al numelui.
Citeste si: