Economia se va contracta potrivit estimarilor cu cel putin 5,5% in acest an, trasa in jos de sectorul constructiilor, care la momentul aderarii Greciei la zona euro era principalul motor de crestere, scrie Mediafax.

Activitatile de constructii, in functie de volum, au scazut cu 37,8% in primele opt luni ale anului, in timp ce numarul autorizatiilor de constructie s-a redus cu 30,6%.

Tintele bugetare din acest an depindeau in mare masura de taxe de urgenta introduse in septembrie, dupa ce creditorii internationali ai Greciei au amenintat ca ratarea obiectivelor din acordul de finantare va determina blocarea transelor de imprumut, dar recesiunea a anulat majoritatea veniturilor suplimentare anticipate de guvern.

Potrivit planului de buget pentru 2012 aprobat saptamana trecuta, deficitul bugetar este asteptat sa scada in acest an la 9%, de la 10,6% in 2010, tinta considerata fezabila de catre Ministerul de Finante. "Declinul veniturilor va fi rezolvat in decembrie, cand noile taxe vor produce efecte", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Un oficial guvernamental s-a aratat insa mai putin optimist. "Daca trendul actual al cheltuielilor si veniturilor continua, deficitul va fi de circa 10% din PIB, nu de 9%", a spus acesta.

Noile taxe includ un impozit de pana la 5% pe veniturile personale si o taxa imobiliara care daca nu este platita are drept consecinta deconectarea de la reteaua de electricitate. Aceste masuri nu au stimulat veniturile nete fiscale al Greciei, care au scazut in perioada ianuarie-noiembrie cu 3,1%.

Citeste si:

Maimuta-business isi foloseste membrele si coada pentru a crea picturi de 250 de lire sterline FOTO

Dupa ce a vrut soarele Greciei, Germania aspira la cerul Angliei. Planurile nemtilor cu spatiul aerian britanic