Urmatorul colaps economic mondial: intrebarea nu este daca va veni, ci cand
Marile banci centrale la nivel global pompeaza mii de miliarde in economie, cu scopul de a stimula cresterea. Strategia acestora alimenteaza insa preturile pe piata imobiliara si pe burse. In acest context, intrebarea nu mai este daca va veni un nou colaps, ci cand va avea loc acesta, noteaza Business Magazin.
Pietele financiare si bursele sunt disfunctionale, nesanatoase si nesustenabile, afirma Mark Spitznagel, managerul unui fond de hedging cu active de miliarde de dolari. Spitznagel este si posesorul unei ferme de capre, unde produce branza respectand standardele sustenabilitatii mediului, intrucat vede uriasele ferme automatizate ca o schimbare in rau. Managerul de fond de hedging a optat pentru un model diferit si in afaceri: mizeaza pe colaps.
Pentru clienti, fondul acestuia functioneaza ca o polita de asigurare impotriva urmatoarei prabusiri a sistemului financiar. Cand pietele merg bine, clientii au pierderi modeste. Obtin profit semnificativ doar daca se prabusesc cotatiile. Spitznagel a facut foarte multi bani de pe urma prognozelor sale in trecut si este convins ca in viitorul apropiat exista o probabilitate ridicata pentru turbulente majore. „Exista conditiile pentru asa ceva„, spune el.
De la criza financiara, bancile centrale din intreaga lume au pompat mii de miliarde pentru a sustine actualul ciclu economic, atat prin scaderea dobanzilor, cat si prin cumpararea de obligatiuni. Pentru sefii de banci centrale, precum Ben Bernanke, presedintele Rezervei Federale a SUA, obiectivul politicii a fost de a stimula economia si de a salva bancile care nu mai puteau obtine capital din alte surse.
Acest mare experiment monetar are, insa, si efecte secundare. Pentru ca face imprumuturile foarte ieftine si economisirea fara sens, incurajeaza investitorii sa isi asume riscuri. Actiunile inregistreaza un adevarat boom, in timp ce preturile proprietatilor imobiliare cresc cu un ritm alarmant. Foarte multe companii americane sunt acum la fel de indatorate ca inainte de criza. Lichiditatile masive introduse de bancile centrale in sistemul financiar actioneaza ca un fertilizator. Genereaza un randament enorm pe termen scurt, dar pot produce efecte devastatoare. Din acest motiv, petrecerea de pe burse si pietele imobiliare incepe sa para ciudata pentru tot mai multi oameni. „S-ar putea sa iasa prost„, a declarat pentru revista germana Spiegel Robert Shiller, laureat al premiului Nobel.
Mai multe despre:
#criza economica
Pe acelasi subiect: