Cinci dintre cele mai mari economii ale lumii, amenintate de pericolul care a declansat criza mondiala din 2008
Piata imobiliara este cunoscuta pentru instabilitatea de care da dovada si pentru problemele pe care le-a creat de-a lungul timpului din cauza cresterii artificiale. CNN Money vorbeste despre cinci astfel de boom-uri imobiliare artificiale, care ameninta unele dintre cele mai mari economiile in prezent.
Nici Europa si nici Statele Unite nu sunt straine de problemele create de bulele imobiliare din trecut. Economiile de pe aceste continente s-au trezit in plina recesiune, odata cu prabusirea preturilor din acest domeniu.
Nimeni nu vrea sa mai treaca inca o data printr-un astfel de dezastru economic, insa, in unele parti ale globului, piata imobiliara prezinta aceleasi semne ingrijoratoare ca cele de dinaintea crizei.
Iata tarile care ii ingrijoreaza cel mai mult pe analisti:
1. Australia
Reprezinta o problema din cauza preturilor care escaladeaza rapid, ceea ce a facut ca Fondul Monetar International sa lanseze un avertisment in acest sens.
In Sydney, cel mai populat oras al tarii, pretul unei case a crescut anul acesta cu pana la 13%, ajungand la suma record de 718.122 dolari, pentru o locuinta de nivel mediu. In Londra, media este in jur de 536.000 de dolari, iar in New York, de 806.000 de dolari.
FMI a atras atentia asupra oraselor Melbourne si Brisbane, in mod special, si a cerut oficialilor australieni sa fie atenti la investitiile din domeniu, ca sa se asigure ca bancile isi mentin standardele si politicile de acordare a imprumuturilor. In septembrie, banca centrala australiana i-a avertizat pe creditori ca sunt prea dornici sa acorde imprumuturi ipotecare clientilor, cu dobanzi mici, ceea ce almenteaza achizitiile speculative.
2. Brazilia
Economistul castigator al premiului Nobel, Robert Shiller, avertizeaza asupra pericolelor care pandesc Brazilia pe partea de imobilare. In cele mai mari orase din tara, preturile au crescut intr-un ritm ametitor: cu 188% in Sao Paulo si cu 230% in Rio de Janeiro. 15% din veniturile brazilienilor se duc acum pe plata ipotecii.
Preturile la case s-au dublat in ultimii cinci ani, insa presedinta Dilma Rousseff respinge orice avertisment asupra bulei imobiliare ce sta sa se formeze in tara sa, incurajand in schimb si mai mult cererea, prin schimbarea politicilor de cumparare.
3. Noua Zeelanda
In Noua Zeelanda putem spune ca este vorba de un deja-vu a situatiei din anii 2000. In acea perioada, creditele obtinute cu usurinta au alimentat bula imobiliara care, odata ajunsa la apogeu, a trimis tara direct in recesiune.
Costurile foarte scazute de imprumut au ajutat la revenirea tarii, insa acum fac ca pretul la locuinte sa creasca extrem de mult. In Auckland, cresterea este de 17%, iar in Christchurch de 8%, numai in acest an. Spre deosebire de Brazilia, guvernantii de aici au inteles pericolul si au inceput sa inaspreasca din conditiile de creditare, asa ca bancile nu mai ofera atat de usor imprumuturi celor care nu pot sa garanteze cu depozite pe masura.
4. China
Fiind a doua cea mai mare economie a lumii, cei mai multi privesc o investitie in piata imobiliara chineza drept un angajament lipsit de riscuri, ceea ce a facut ca si costul locuintelor sa urce simtitor. In septembrie, preturile au crescut in cel mai rapid ritm din ultimii trei ani. Fata de anul trecut, casele sunt acum cu 16% mai scumpe in Beijing, cu 17% in Shanghai si cu 20% mai mari in Shenzen.
Se stie oricum despre chinezi ca sunt foarte buni cand vine vorba de facut economii si prefera sa isi bage banii in proprietati, decat in piata bursiera. Totusi, guvernul chinez a incercat sa mai reduca din preturile din piata imobiliara, pana acum insa fara succes, asa ca iau in considerare sa lase bancile sa-si stabilesca propriile rate ale dobanzilor, ca sa incurajeze competitia.
5. SUA
Desi poate parea ca piata imobiliara este inca in curs de revenire dupa prabusirea din 2007, cresterea preturilor din anumite parti ale tarii i-a facut pe unul dintre oficialii Rezervei Federale sa admita pericolul unei noi bule speculative:
“Incep sa vad semne ca intram intr-o noua bula imobiliara, nu numai in zona in care locuiesc, ci si in alte parti din tara. Asa ca asta ma face sa privesc cu foarte mare atentie programul de acordare a creditelor ipotecare”, spune Richard Fisher.
La nivel national, preturile medii pentru o locuinta de familie au urcat cu 12,5% in trimestrul al treilea, fata de anul precedent.
Pe acelasi subiect: