UE acorda Albaniei statutul de tara candidata la aderare
Statele membre UE au decis, marti, sa acorde Albaniei statutul de tara candidata la aderare. Negocierile se anunta insa de durata si vor necesita importante reforme in domeniul justitiei, a anuntat Comisia Europeana, relateaza AFP.
Decizia a fost luata la reuniunea ministrilor europeni de Externe de la Luxemburg, in urma recomandarii in acest sens din partea Comisiei Europene. Decizia urmeaza sa fie aprobata de sefii de stat si de guvern din cele 28 de state membre UE la summitul programat pentru joi si vineri la Ieper si Bruxelles.
Statutul de tara candidata nu inseamna o aderare automata si deschide calea unui proces de negocieri "care se anunta de durata".
La Tirana, premierul albanez Edi Rama a primit cu entuziasm decizia si s-a declarat, de asemenea, constient in legatura cu reformele pe care trebuie sa le faca tara sa.
"Decizia reprezinta inceputul unei mari provocari in drumul spre progres si prosperitate economica, spre o societate democratica care sa respecte valorile europene", a afirmat Rama.
"Mai este mult de munca, multe schimbari, in special in domeniul justitiei, inainte de inceperea negocierilor de aderare, urmatoarea etapa in vederea obtinerii statului de membru cu drepturi depline al UE", a adaugat seful Guvernului de la Tirana.
Comisia Europeana a recomandat ca Albaniei sa-i fie acordat statutul de tara candidata la UE pentru a incuraja progresul inregistrat de micul stat balcanic in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, precum si in instaurarea statului de drept. "Procesul va continua si este prevazut un mecanism de monitorizare", potrivit unor surse europene.
Dupa ce numarul statelor membre UE a crescut de la 15 la 28 in zece ani, procesul de extindere a inregistrat o incetinire. Negocierile de aderare cu Serbia au fost lansate in ianuarie, dar perspectivele sunt mult mai nesigure pentru celelalte tari care aspira la aderare, printre care Muntenegru, Macedonia, Kosovo si Bosnia Hertegovina.
Turcia a obtinut statutul de tara candidata la aderare in decembrie 1999, iar negocierile au inceput in 2004.
La summitul de joi si vineri, liderii UE urmeaza, de asemenea, finalizeze semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina, dupa ce o prima parte a fost parafata la sfarsitul lunii martie, si sa semneze acordurile cu Republica Moldova si Georgia.