Ungaria vrea sa reduca la zero valoarea subsidiarelor bancilor straine, pentru a fi preluate de investitori locali
Guvernul ungar vrea sa aduca la zero valoarea subsidiarelor din Ungaria ale bancilor straine, astfel incat acestea sa poata fi preluate de investitori locali, afirma un analist al grupului financiar nipon Nomura, citat de cotidianul ungar Portfolio.
De sectorul bancar ungar se preocupa acum direct premierul Viktor Orban, care vrea o noua reforma pe piata creditelor in valuta pana la alegerile parlamentare preconizate pentru luna mai, noteaza analistul Nomura, Peter Attard Montalto.
"Politica privind sectorul bancar reprezinta un arc ideologic profund pentru Fidesz (partid aflat la putere si condus de Orban - n.r.), de la alegerile din 2010 la alegerile din acest an. Initial, politica in acest sector a fost simpla in ceea ce priveste activele in contextul crizei si taxa pe tranzactii, abordare nu foarte diferita de ce se intampla in alte parti ale Europei, dar s-a transformat curand in amenzi pentru constituirea de cartel si pierderi din datoria municipalitatilor anul trecut", a afirmat Montalto.
Analistul considera ca "povestea" sectorului bancar se apropie de sfarsit in 2014, cu un final in doua parti legat de reforma creditelor ipotecare in valuta.
"Totusi, mai importanta decat detaliile este convingerea fundamentala a Fidesz ca bancile straine nu vor fi profitabile acum si vor trebui sa plateasca si profiturile din trecut, pe care le-au obtinut de pe urma populatiei in perioada 2004-2008. Asta conduce la dorinta guvernului ca 50% din activele sectorului bancar sa fie detinute local, iar una dintre etapele catre atingerea acestui obiectiv va fi iesirea unui numar de banci straine din Ungaria in acest an", a spus el.
Piata inca nu pare sa perceapa urgenta acestui risc de iesire a bancilor, precum si potentialele consecinte de distrugere a cresterii asociate unei astfel de evolutii, a adaugat Montalto.
"Atentia asupra sectorului bancar a trecut de la Ministerul Economiei Nationale la Parlament si, prin intermediul Ministerului Justitiei, direct la premierul Orban. De ce? Pentru ca premierul vrea adoptarea unei reforme a creditelor ipotecare in valuta inainte de alegeri, ceea ce inseamna ca trebuie facute anunturi in urmatoarele saptamani, inainte de alegeri, urmand ca masurile sa fie puse in practica dupa alegeri", a afirmat analistul.
Obiectivul de final este cheia - strategia guvernului este de a aduce valoarea neta actuala a subsidiarelor bancilor straine la zero, astfel incat sa poata fi transferate apoi unor actori locali.
"Credem ca asta se va intampla intre a doua jumatate a anului si prima jumatate din 2015, odata cu iesirea unui numar restrans de jucatori straini importanti pe piata locala", a estimat Montalto.
Piata este prea optimista in privinta potentialului de crestere pe termen mediu, din cauza subestimarii chestiunii sectorului bancar, a adaugat analistul.
Montalto se asteapta ca Fidesz sa castige detasat alegerile din acest acest an, posibil chiar cu o majorare a numarului de locuri controlate in parlament.
Raiffeisen Bank International (RBI) a anuntat marti ca a primit oferte pentru subsidiarele sale din Ungaria si Ucraina, dupa ce cotidianul ungar Magyar Hírlap a scris ca subsidiarele bancilor austriece ar putea fi preluate de investitori locali.
Banca ungara Szechenyi Bank a facut o oferta pentru preluarea operatiunilor RBI, iar grupul bancar austriac analizeaza propunerea, a spus un purtator de cuvant. Statul detine 49% din Szechenyi Bank, in timp ce pachetul majoritar este controlat de compania T&T Ingatlanforgalmazo es Vagyonkezelo, care are legaturi cu seful Agentiei pentru Administrarea Datoriei Statului, Istvan Torocskei.
Magyar Hírlap a scris, citand surse guvernamentale, ca ar putea exista interes local, inclusiv din partea statului, chiar daca indirect, pentru preluarea subsidiarei bancii austriece Erste.
Erste a raspuns acestor informatii printr-un comunicat in care afirma ca nu se retrage din Ungaria.
Statul ungar a intervenit pentru a ajuta populatia care a contractat credite in valuta din cauza dificultatilor la plata generate de criza financiara.