Una dintre țările cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa raportează cel mai mare șomaj din istorie, din cauza disponibilizărilor masive generate de pandemie
Norvegia
Rata şomajului în Norvegia a crescut de şase ori în martie, la 14,7%, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, din cauza disponibilizărilor masive, pe fondul pandemiei cu coronavirus.
Din total, 10% este rata şomajului pentru cei care nu mai lucrează deloc şi 3% pentru şomajul parţial, a anunţat vineri Agenţia de Muncă şi Asistenţă Socială (NAV).
Deşi multe locuri de muncă sunt clasificate ca temporare, de exemplu la restaurante sau la companii aeriene, care ar urma să-şi readucă angajaţii după ridicarea restricţiilor, economiştii au avertizat că multe firme se vor confrunta cu dificultăţi şi se vor redresa cu greu.
"Vedem o deteriorare semnificativă a pieţei forţei de muncă. În timp ce unele grupuri sunt mai afectate decât altele, avem un impact asupra tuturor sectoarelor. Ca rezultat, întreaga economie norvegiană va fi puternic afectată", a afirmat şeful NAV, Sigrun Vaageng, potrivit Agerpres.
Zeci de mii de concedieri sunt anunţate zilnic, deşi multe ar urma să fie temporare, iar companiile pot beneficia de programul de sprijin al Guvernului de la Oslo.
Activitatea sectorului privat, exceptând industria petrolului, ar urma să se contracte cu 15% - 20% în viitorul apropiat, a avertizat Guvernul norvegian.
Parlamentul de la Oslo a aprobat împrumuturi, amânări de taxe şi majorarea cheltuielilor cu până la 280 de miliarde de coroane norvegiene (25,25 miliarde de dolari) pentru a atenua impactul epidemiei, în timp ce Banca Centrală a Norvegiei a redus de două ori rata dobânzii, de la 1,5% la nivelul scăzut record de 0,25%.
"Credem că numărul şomerilor va continua să crească, deoarece măsurile restrictive introduse pentru a limita răspândirea pandemiei vor afecta activitatea economică", au avertizat analiştii de la Handelsbanken Capital Markets.
Pe acelasi subiect: