"Bugetul UE pentru perioada 2007-2013 a fost de 994 de miliarde. Bugetul 2014-2020 este de 960 de miliarde, este prima data in istoria UE cand bugetul scade. In aceste conditii, faptul ca Romania reuseste o crestere de 18% este un lucru foarte bun si este si cel mai important procentaj de crestere dintre toate cele 28 de state", a precizat Traian Basescu, citat de Mediafax.
Presedintele a mentionat ca, pentru Politica de Coeziune, in acest exercitiu bugetar, 2007-2013, Romania are alocate 19,841 miliarde de euro, iar pentru exercitiul 2014-2020 are alocate 21,825 miliarde euro. "Ceea ce inseamna o crestere de 10% pe bugetul de coeziune, suma care va fi indexata cu inflatia pe parcursul celor 7 ani. Avem deci un plus de 2 miliarde. Ceea ce ne-a asigurat foarte mult sa ne batem pentru «n plus 3»", a adaugat Basescu.
Pe Politica Agricola Comuna (PAC), in 2007-2013, au fost alocate Romaniei 13,828 miliarde euro, iar bugetul alocat pentru 2014-2020 este 17,516 miliarde euro, adica o crestere de 3,7 miliarde euro. "In interiorul acestui buget de 17,5 miliarde sunt cei doi piloni. Pe plati directe, pentru acest exercitiu bugetar am avut 5,726 miliarde euro, pentru exercitiul bugetar 2014-2020 avem alocate 10,393 miliarde euro", a spus Basescu.
El a precizat ca, la Dezvoltare rurala, Romania a avut 8,2 miliarde de euro, iar pentru 2014-2020 are 7,1 de miliarde de euro, deci o diminuare a bugetului de dezvoltare rurala de un miliard de euro. "De aceea a fost pentru noi foarte important sa obtinem dreptul de a misca 25% din cele doua bugete de la unul catre celalalt, in functie de decizia Guvernului", a continuat presedintele.
Basescu a mentionat ca in total insa pe PAC avem o crestere de 27,1%. "Avem in programul de combatere a somajului in randul tinerilor, din fericire Romania are o rata scazuta a somajului fata de tari ca Spania, Grecia si multe altele. Somajul in UE a crescut anul trecut de la circa 7,5% la peste 10%. S-a constatat ca cei mai afectati sunt tinerii, Romania din fericire are un somaj in scadere, de aceea si alocarea noastra este de numai 125 milioane de euro pentru masuri de diminuare a somajului in randul tinerilor. Cred ca este o suma cu care putem face fata", a mai spus presedintele.
"De asemenea, au mai fost alocati 60 de milioane de euro anual, 420 milioane pe sapte ani pentru populatia dezavantajata din mediul rural, oameni saraci, cu probleme", a precizat Basescu. El a aratat ca, in total - coeziune, PAC, combaterea somajului la tineri si combaterea saraciei in mediul rural - inseamna un buget de 39,887 miliarde euro. "Cu permisiunea dumneavoastra, as spune 40 de miliarde", a completat presedintele.
"Deci, aceasta este alocarea noastra de tara, dar Romania mai are ocazia sa acceseze si alte programe (...) dar care nu sunt gestionate de Guvernul Romaniei. Deci, sunt si alte facilitati pentru a castiga bani, pentru a aduce bani in tara, totul este sa avem proiecte de calitate", a mai spus presedintele.
Van Rompuy a anuntat acordul pe Twitter
Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a anuntat ca s-a ajuns la un consens privind bugetul Uniunii Europene in perioada 2014 - 2020. Acordul la care au ajuns liderii europeni cu ocazia summitului de la Bruxelles prevede un buget multianual al Uniunii Europene de 960 de miliarde de euro, prima scadere bugetara din istoria Blocului comunitar, potrivit Mediafax. Cifra a fost dezvaluita de presedintele Frantei, Francois Hollande.
Comisia Europeana solicitase un buget de 1.003 miliarde de euro. "Este un acord la care s-a ajuns cu greu, dar cred ca este un bun compromis", a declarat Hollande, citat de AFP. Van Rompuy, a indemnat Parlamentul European, care trebuie sa se pronunte pe tema acordului privind bugetul UE, sa isi asume responsabilitatea si sa nu respinga documentul, scrie AFP. Parlamentul European amenintase ca nu va aproba acordul de compromis.
Merkel saluta "importantul acord" pe tema bugetului UE
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a salutat "importantul acord" pe tema bugetului UE obtinut gratie vointei de "compromis" a tuturor liderilor statelor membre, informeaza AFP. "Eforturile au dat rezultate", a spus Merkel. "Sunt multumita, toti s-au aratat dispusi la compromisuri", a adaugat ea, notand ca liderii statelor UE au dat un semnal de "solidaritate".
Lucrarile Consiliului European au fost reluate, vineri, la Bruxelles in jurul orei 15.30, ora Romaniei, dupa o intrerupere de aproape cinci ore. La reluarea lucrarilor, presedintele Van Rompuy urma sa prezinte o noua formula revizuita pentru bugetul UE 2014-2020. El inaintase si in cursul diminetii o alta propunere, dupa o negociere maraton care s-a prelungit pe durata intregii nopti de joi spre vineri.
O decizie fara precedent
Liderii europeni au dat astazi semne ca sunt gata sa taie bugetul Uniunii Europene, pentru prima data in istoria sa de 56 de ani. O victorie majora pentru David Cameron, anunta The Telegraph. Propunerile pentru bugetul pe perioada 2014-2020, aflate pe masa vineri dimineata, reduceau cheltuielile UE cu 30 miliarde de lire sterline in perioada 2014 si 2020, comparativ cu nivelul actual.
Pachetul istoric de reduceri depus de catre Herman Van Rompuy, dupa o lupta inversunata dintre premierul britanic David Cameron si presedintele francez François Hollande, pot salva contribuabilul britanic cu pana la 500 milioane lire sterline/ an.
"Pentru prima data in istoria UE, va exista o reducere de buget reala", a declarat Dalia Grybauskaite, presedintele Lituaniei si fostul comisar al UE pe buget.
Un compromis se profila vineri dimineata intre liderii europeni pe tema viitorului buget al UE pana in 2020, intre cei condusi de Marea Britanie, care cer taieri semnificative ale cheltuielilor, si aparatorii unui cadru mai ambitios, ca Franta si Italia, relateaza AFP.
Dupa mai mult de 15 ore de dezbateri, intalniri bilaterale si conversatii private, sefii de stat si de guvern nu ajunsesera inca la un acord, dar pareau sa se apropie de acesta. Reuniunea celor 27 de membri, suspendata pe durata noptii, urma sa se reia la ora 05.30 GMT (07.30 ora Romaniei).
Potrivit mai multor surse europene, nivelul autorizat de cheltuieli viitoare ar fi de 960 de miliarde de euro, iar cel al resurselor financiare efective pentru urmatorii sapte ani ar fi de 908 miliarde de euro, cu posibilitatea unei marje de manevra de 12 miliarde. "Un compromis se schiteaza incetul cu incetul. De acum pare posibil dar inca nu este (cazul)", a declarat o sursa franceza.
Herman Van Rompuy voia initial sa propuna o valoare autorizata a cheltuielilor viitoare de 960 de miliarde de euro si o valoare de 913 miliarde pentru platile efective. Presedintele francez François Hollande si cancelarul german Angela Merkel au convenit asupra acestor cifre miercuri seara, potrivit unui negociator. Dar Merkel si premierul britanic David Cameron ar fi vorbit joi despre o valoare net inferioara pentru platile efective.
Hollande si premierul italian Mario Monti au refuzat ca acordul final sa fie dictat de Marea Britanie. Potrivit unei surse europene, Monti a amintit, ca si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ca mentinerea Marii Britanii in UE nu este garantata, dupa anuntul lui Cameron privind organizarea unui referendum pe aceasta tema dupa 2015.
De la sosirea sa la Bruxelles, joi la pranz, premierul britanic s-a aratat foarte hotarat. "In noiembrie, cifrele prezentate erau cu adevarat foarte ridicate. Ele trebuie sa coboare. Si daca nu se va intampla asa, nu va exista niciun acord", a avertizat el.
Pentru a tine cont de criza si de austeritatea impusa in numeroase state membre, valorile prezentate in noiembrie de Van Rompuy sunt deja in scadere neta in raport cu cererile Comisiei Europene: 973 de miliarde pentru angajamente si 943 de miliarde pentru plati efective. Aceasta propunere a fost respinsa deja de Marea Britanie, dar si de Germania, tarile nordice si Olanda.
Summit in intarziere
Summit-ul crucial pentru viitorul Europei a inceput la ora 20.45 (21.45, ora Romaniei) dupa o serie de intrevederi pentru a se incerca depasirea divergentelor. Inceperea oficiala a summit-ului Consiliului European a fost amanata de mai multe ori joi, din cauza neintelegerilor persistente privind bugetul multianual al UE.
Summitul era programat sa inceapa initial la ora 15.00 (16.00, ora Romaniei), dar, dupa o serie de amanari, debutul fusese reprogramat la ora 20.30 (21.30, ora Romaniei). Inaintea reuniunii, premierul britanic, David Cameron, s-a intalnit cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Amenintarile Marii Britanii
David Cameron a avertizat ca ar putea bloca acordul privind bugetul multianual al UE, daca acesta nu va fi redus. "In noiembrie, cifrele prezentate erau prea mari. Trebuie reduse. Daca nu se va intampla asa, nu va exista un acord", a spus prim-ministrul Marii Britanii.
Liderii UE sunt chemati sa renunte la egoismul national in scopul de a adopta bugetul european cu mijloace suficiente pentru a finanta investitii care sa creeze locuri de munca pana in 2020, relateaza AFP.
Germania, nu foarte optimista in privinta unui acord
Joi, cancelarul german, Angela Merkel, avea dubii in legatura cu ajungerea la un acord privind bugetul multianual al UE, apreciind ca pozitiile statelor membre inca sunt destul de "distante", informeaza AFP.
"Nu putem spune daca va exista un acord. Pozitiile statelor membre inca sunt destul de distante", a spus Angela Merkel, la sosirea la summitul de la Bruxelles, promitand sa faca "tot posibilul" pentru a ajunge la un pact.
"In aceasta perioada de insecuritate economica si somaj masiv, este important sa putem planifica si cheltui cu atentie, dar si sa existe solidaritate intre contribuitori si beneficiari", a adaugat cancelarul german.
Franta va accepta acordul privind bugetul, cu o conditie
La randul sau, presedintele Frantei, François Hollande, a avertizat ca, in cazul in care compromisul privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020 va ignora "agricultura si cresterea economica", nu il va putea accepta.
"Eu am venit pentru cautarea unui acord. Daca nu vor exista argumente rezonabile, sunt pregatit de negocieri, dar pana la un punct", a avertizat Hollande.
Cehia, pregatita sa blocheze prin veto bugetul UE
Premierul Cehiei, Petr Necas, a avertizat ca este pregatit sa blocheze prin veto bugetul UE.
"Am venit la Bruxelles pentru discutii pe tema bugetului multianual, avand un mandat puternic si clar al Guvernului ceh. Consideram ca actuala propunere este inacceptabila si suntem pregatiti sa utilizam vetoul", a spus el.
Partida este departe de a fi jucata si toata lumea se asteapta la negocieri lungi care s-ar putea prelungi toata noaptea si chiar si sambata. Acestea risca sa elimine alte subiecte inscrise pe ordinea de zi a summitului sefilor de stat si de guvern.
"Daca va fi timp", presedintele francez François Hollande ar vrea sa discute cu omologii sai situatia din Mali, dupa interventia fortelor franceze. Liderii europeni ar trebui, de asemenea, sa vorbeasca despre strategia necesara pentru a ajuta tarile dupa primaverile arabe si despre acordurile de liber-schimb ce trebuie negociate, in special cu Statele Unite.
Pentru aceasta, cei 27 de lideri ar trebui sa se inteleaga rapid asupra bugetului european. "Este urgent sa se ajunga la un acord", a avertizat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, in scrisoarea sa de invitatie. Oficialul va pune pe masa o noua propunere inca de la deschiderea summitului. Anvelopa ar fi de "angajamente" in valoare de 960 de miliarde de euro pentru, ceea ce corespunde plafonului autorizat, si de 900 de miliarde de euro pentru plati, respectiv cheltuielile efective.
Taierea este semnificativa: 13 miliarde mai putin pentru angajamente si 43 de miliarde mai putin pentru cheltuieli in raport cu propunerea din noiembrie. Aceasta corespunde ar cu cererea premierului britanic David Cameron si cu cea a cancelarului german Angela Merkel.
Taierile se vor face din anvelopa destinata proiectelor de infrastructura, din cheltuielile cu functionarea institutiilor, mijloacele de actiune ale controversatului Serviciu de actiune externam, dar si din bugetele pentru Cercetare si Inovatie, din ajutorul pentru dezvoltare si ajutorul destinat celor mai saraci cetateni europeni. Parlamentul European a refuzat. François Hollande, venit sa isi prezinte marti viziunea despre Europa in fata deputatilor, a fost mandatat sa refuze un astfel de compromis. "Ii cereti unui socialist sa impiedice conservatorii sa faca un buget prost", a declarat el in fata alesilor din cadrul Partidului Popular European, care l-au invitat sa isi foloseasca dreptul de veto. "Datoria mea este de a cauta un compromis", a explicat acesta.
Toate negocierile de joi vor consta a se gasi un echilibru intre pozitiile cele mai radicale si liniile rosii ale Parlamentului European. Unii considera ca este posibil un acord. In afara de imaginea dezastruoasa pentru Europa, un nou esec s-ar solda cu perdanti, incepand cu Germania, care risca un miliard de euro, respectiv valoarea rabatului obtinut in perioada 2007-2013, noteaza si BBC.
Franta si Marea Britanie ar putea sa se multumeasca in schimb cu lipsa unui acord. Rabatul obtinut de Londra este inscris in tratate, iar pentru Paris, aceasta ar fi asigurarea ca isi pastreaza acelasi nivel pentru ajutoarele agricole.
Si Basescu participa la negocieri
Si presedintele Traian Basescu va participa joi si vineri la Consiliul European de la Bruxelles, la a doua runda de negocieri la nivelul celor 28 de lideri ai statelor UE privind cadrul financiar multianual 2014-2020 al Uniunii.
Misiunea presedintelui Basescu si a delegatiei Romaniei va fi sa obtina o formula de calcul a bugetului european care sa implice o reducere cat mai mica asupra alocarii nationale, care oricum va fi semnificativ mai mare fata de nivelul de 33,5 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.
Premierul Victor Ponta afirma miercuri ca obiectivul presedintelui Basescu si al delegatiei care il insoteste, din care vor face parte si ministrul de Externe Titus Corlatean, precum si secretari de stat de la Finante, Agricultura, Fonduri Europene, este obtinerea unor sume cat mai mari pe instrumentele principale ale alocarii Romaniei – fondurile de coeziune, platile directe pentru agricultura si dezvoltarea rurala.
Dincolo de suma rezultata pentru Romania in urma stabilirii unei formule de calcul, pentru Romania este importanta obtinerea unor alte obiective care vor facilita o absorbtie mai eficienta pentru perioada 2014-2020: nivel de cofinantare de 95% pentru tarile care sunt in acorduri cu FMI si Comisia Europeana, eligibilitatea TVA si pentru proiectele de infrastructura, un procent cat mai ridicat pentru prefinantare.
Basescu declara dupa Consiliul din noiembrie ca a reusit stabilirea unui nivel de cofinantare de 85% fata de propunerea aflata pe masa de 75% si ca ramane ca obiectiv includerea unui "top-up" de inca 10% conditionat de aflarea in acord cu FMI si Comisia Europeana si ca a mai obtinut un nivel al prefinantarii de 4% fata de 2% in propunerea initiala, insa doreste ca in urma negocierilor urmatoare sa ajunga macar la 7%, in prezent Romania beneficiind de o derogare pentru un procent de 9%.