"In acelasi timp, cel putin din punctul nostru de vedere, obiectivul a fost relaxarea conditiilor de accesare. Documentul care a fost circulat ieri noapte si care este rezultatul negocierilor atat intre state cat si a fiecarui stat cu presedintele Consiliul, Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, reflecta aceste negocieri, aceste discutii. Pentru Romania era foarte importanta conditia de accesare a banilor europeni", a mentionat presedintele, potrivit Mediafax.

El a amintit ca pentru Romania era foarte importanta conditia de accesare a banilor europeni.

"Problema pe care noi o aveam tot timpul era lipsa banilor autohtoni, care era o conditie de utilizare a banilor utilizati, pentru cofinantare. In ultimii ani se aude mult mai slab aceasta problema, pentru ca Romania a obtinut tot soiul de derogari cu privire la micsorarea contributiei proprii in utilizarea fondurilor europeni. Pentru noi devenea esential in primul rand sa ne asiguram conditiile de cofinantare nationala la banii europeni. V-as aduce aminte inclusiv ca si in 2011, si in 2010, odata cu intrarea intr-un proces puternic de restructurare bugetara, acel proces declansat in mai 2010, tot timpul noi am obtinut unele facilitati, cum ar fi includerea TVA in cheltuielile eligibile, cofinantarea pana la 95% cu bani europeni prin realizarea unui top-up de 10% peste cei 85% pe care deja ii aveam. Prefinantarea a crescut de la 6% la 9% pentru Romania. Toate aceste lucruri ne-au permis sa avem in buget banii necesari pentru cofinantarea proiectelor europene", a explicat Basescu.

"Cofinantarea am reusit sa o readucem la 85% fata de 75% si asa este inscrisa in proiectul circulat azi-noapte. TVA eligibila si cofinantare de 85% inseamna pentru bugetul anual al Romaniei intre 2,2 si pana la 2,4 miliarde de euro anual. S-a acceptat si o prefinantare de 4%, deci acele plati in avans. Sigur, la infrastructura este mult, iar la bugetul de stat este destul de mult, dar imi propun ca in acest interval de negociere sa ajungem macar la 7% prefinantari, ceea ce ar fi extrem de important. Daca ramanem in acord cu institutiile financiare, am introdus deja top-up-ul de la 85% la 95% si doar 5% ramane sa ajunga contributia romaneasca. Aceasta ar fi conditiile pe care noi le-am vizat cu prioritate", a explicat Traian Basescu.

"Cu usurinta ne dam seama ca nevoia de a sta in criteriile Tratatului Fiscal, deci deficit structural de 1%, ceea ce ne duce la un deficit bugetar de 1,4-1,5% pe cash, asta inseamna nu vom avea marja mare de manevra pe deficit si era esential sa mentinem acest tip de facilitati pe bugetul urmator, chiar daca unele dintre ele le vom pierde in 2013, 2014, 2015 pe banii din acest exercitiu", a adaugat presedintele.

El a mentionat ca pentru exercitiul viitor toata suma alocata Romaniei va fi pe aceste criterii. "Documentul de azi-noapte ramane un document baza, adica cele asupra carora deja s-a convenit, asa raman", a asigurat Traian Basescu.

"Nu as vrea sa vorbesc despre sume, pentru ca urmeaza o reducere de inca 30 de miliarde, urmeaza sa o discutam in perioada urmatoare. Ceea ce stiu insa cert este ca in momentul de fata pentru exercitiul bugetar 2014-2020 agricultorii romani vor avea o crestere la platile directe de minimum 5 miliarde de euro. Deci la cele 5,5 deja existente se mai adauga alte cinci miliarde", a mai spus presedintele.