Un print miliardar avertizeaza ca Arabia Saudita se afla intr-un pericol mult mai mare decat vrea sa recunoasca
Printul Alwaleed bin Talal. Sursa: Mediafax Foto
Arabia Saudita, taramul celor mai mari rezerve de petrol din lume, se mandreste cu faptul ca este un bun strateg economic. Insa nu toate capetele regale vad in bogata natiune un viitor luminos, noteaza publicatia de business Quartz.com.
Arabia Saudita vrea sa mentina constant pretul petrolului, chiar si in contextul unei economii greu incercate, cum este cea de astazi. Aceste practici au facut ca tara sa acumuleze pana acum 700 miliarde de dolari in rezerve straine oficiale. Felul in care Arabia Saudita se prezinta lumii este unul aproape de ideal, insa nu toti cei din interior sunt de acord cu descrierea sa utopica.
Un discurs de 14 pagini al unuia dintre cei mai vizibili miliardari din tara sugereaza ca Arabia ar fi macinata de neintelegeri politice si de management. Potrivit printului Alwaleed bin Talal, nepotul regelui Abdullah, care detine actiuni la Apple, Citigroup si Twitter, Arabia Saudita se afla in fata unui pericol iminent.
Principala problema, sustine Alwaleed, o reprezinta invazia de rezerve de petrol pe piata globala, in special de sisturi bituminoase provenite din Statele Unite. Aceste noi rezerve fac sa scada cererea pentru petrolul saudit si, avand in vedere ca exporturile de petrol reprezinta 92% din bugetul de stat, sunt toate sansele sa se declanseze o criza, daca guvernul nu va lua masuri in timp util. Tocmai aceste masuri si faptul ca unii sunt de parere ca nu se depun toate eforturile pentru rezolvarea situatiei, au dus la disensiuni la nivel inalt.
“Este nevoie sa diversificam sursele de venit, sa stabilim o viziune clara si sa incepem sa o implementam imediat”, a scris Alwaleed intr-una din cele trei scrisori pe care le-a publicat, potrivit Quartz.com.
Scrisorile au fost adresate mai multor demnitari sauditi, inclusiv regelui, si sunt datate din lunile aprilie si mai. Cu toate astea, mesajul printului miliardar pare ca nu a fost auzit, poate si din cauza faptului ca tonul sau este destul de diferit fata de directia generala prezentata de oficiali. Pe 10 mai, de exemplu, ministrul petrolului din Arabia Saudita, Ali Naimi, de altfel unul dintre destinatarii scrisorilor, declara in Washington ca sisturile butuminoase reprezinta “stiri excelente” pentru Statele Unite si absolut nicio amenintare pentru tara sa.
Mai mult, oficialii sauditi sustin ca pana in 2020 vor construi o zona uriasa de panouri solare, producand astfel suficienta electricitate incat sa nu mai fie nevoie de arderea petrolului pentru asta. Un lucru extrem de important avand in vedere ca Arabia Saudita foloseste aproape 9.000 de litri de petrol pe zi pentru consumul propriu, petrol pe care, daca l-ar fi exportat, ar fi incasat miliarde de dolari.
Dar Printul Alwaleed spune ca asta nu este nici pe departe de ajuns. “Toata lumea stie ca politica statelor din Vest, in frunte cu America, este sa creasca dependenta prin intermediul petrolului. Din cauza acestei politici, dependenta globala fata de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol si, in special, fata de Arabia Saudita, este intr-un continuu declin”, mai spune Alwaleed.
Daca in trecut oficialii sauditi au ales sa ignore mesajele de avertizare venite din partea printului, faptul ca acesta si-a inceput acum ofensiva pe Twitter, care este o retea de socializare foarte populara in golf, ar putea declansa noi reactii.
Pe acelasi subiect: