Intr-un interviu pentru publicatie, Ciotti, un apropiat al fostului premier François Fillon, spune ca obiectivul proiectului sau este sa "ceara Executivului sa isi asume responsabilitatile".

"Este urgent ca Spatiul Schengen sa fie reformat inainte de primirea in aceasta zona de libera circulatie a Bulgariei si Romaniei", subliniaza deputatul UMP, adaugand ca "Nicolas Sarkozy a propus acest lucru inca din 2011". "Odata cu extinderile succesive ale Uniunii Europene (UE), functionarea Spatiului Schengen nu mai raspunde asteptarilor populatiei in ceea ce priveste securitatea frontierelor si reglementarea fluxurilor migratorii", isi argumenteaza el initiativa.

Intrebat de JDD daca demersul sau nu este efectuat prea tarziu, avand in vedere ca Romania si Bulgaria ar urma sa intre in Schengen la 1 ianuarie, deputatul francez raspunde ca cere Frantei sa isi utilizeze votul de veto in cadrul Consiliului Justitiei si Afacerilor Interne (JAI) de la 5-6 decembrie, "tinand cont ca cele doua tari nu sunt pregatite" pentru aderare.

El invoca doua motive in acest sens, si anume "tratamentul pe care aceste doua tari il aplica romilor, printr-un refuz deliberat de implementare a unor instrumente de integrare in pofida ajutoarelor abundente din partea UE, si riscul supravegherii frontierelor externe ale Europei de catre doua state care nu dispun de instrumente adaptate".