Este important pentru participanţii din piaţă să aibă claritate în privinţa locului unde pot efectua tranzacţii cu acţiuni, a declarat Steven Maijoor, preşedintele European Securities and Markets Authority (ESMA), în Parlamentul European.

Bruxelles-ul analizează dacă să acorde ”echivalenţă” sau să menţină accesul complet pe platformele britanice de tranzacţionare a acţiunilor al investitorilor UE sau dacă să blocheze accesul City of London, potrivit News.ro.

În lipsa echivalenţei, investitorii UE ar trebui să tranzacţioneze acţiunile UE în interiorul blocului comunitar, potrivit legislaţiei în vigoare (share trading obligation – STO).

Statele UE sunt împărţite în privinţa posibilităţii de a face STO mai flexibilă, având în vedere că fondurile de investiţii din bloc sunt mari utilizatori de lichidităţi pe platformele de tranzacţionare din Londra.

"În cele din urmă, aţi prefera să aveţi echivalenţă aici, dar înţeleg pe deplin că este dificil pentru Comisia Europeană, deoarece acest lucru ar necesita şi claritate cu privire la modul în care în acest domeniu Marea Britanie ar dori să îşi schimbe legile şi reglementările", a spus Maijoor.

Bruxelles-ul doreşte ca Marea Britanie să spună dacă va devia de la regulile comerciale actuale moştenite din bloc şi, prin urmare, nu va mai exista echivalenţă pentru menţinerea accesului.

"Discutăm acest lucru pe plan intern ... în strânsă coordonare cu Comisia Europeană. Declaraţia anterioară a ESMA privind STO şi alte anunţuri cu privire la normele UE privind valorile mobiliare ar servi drept ancoră”, a spus Maijoor.

Bursa din Londra a anunţat luni că va oferi tranzacţionarea acţiunilor cotate la UE în noul său hub din Amsterdam, de la sfârşitul lunii noiembrie, dacă nu va exista o decizie de echivalare până atunci pentru a permite tranzacţionarea în continuare la Londra.