UE si Regatul Unit au stabilit prioritatile si calendarul pentru Brexit. Drepturile cetatenilor, frontiera dintre Dublin si Belfast si datoria Londrei catre Bruxelles, cele mai spinoase subiecte
Uniunea Europeana si Regatul Unit s-au pus luni de acord asupra prioritatilor si calendarului negocierilor asupra Brexitului, in cadrul unei prime intalniri intre negociatorii celor doua parti, la Bruxelles, relateaza AFP, preluata de News.ro.
Problema prioritara a ”drepturilor cetatenilor” - cetatenii din UE instalati in Regatul Unit si britanicii care au resedinta pe tetoriul Uniunii - va fi abordata de catre premierul britanic Theresa May inca de la summitul UE prevazut la sfarsitul acestei saptamani la Bruxelles.
May va discuta despre acest lucru impreuna cu cei 27 de omologi ai sai, a precizat ministrul britanic insarcinat cu Brexitul David Davis.
”Apoi vom publica luni (26 iunie) un document detaliat care va expune marile linii ale ofertei noastre care cred ca va fi baza buna in vederea obtinerii unui acord”, a adaugat el, intr-o conferinta de presa comuna cu negociatorul-sef al UE Michel Barnier.
Negocierile vor fi organizate in sesiuni, o data pe luna - incepand din 17 iulie si pana dupa 9 octombrie, potrivit primelor date alese.
Grupuri de lucru alcatuite din experti ai ambelor parti au fost stabilite in vederea abordarii dosarelor celor mai urgente, si anume drepturile cetatenilor, acordul financiar (”conturile de soldat”) si alte ”chestiuni nascute din separare”, a enumerat Barnier.
Problema spionoasa a frontierei dintre Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord va fi plasata in mod direct sub autoritatea a doi colaboratori ai lui Barnier si Davis.
Prioritatile vor fi discutate toate in cadrul fiecarui tur de negocieri. Limbile in care se vor purta negocierile vor fi engleza si franceza.
Barnier: Ambele parti sunt de acord ca este nevoie de un Brexit ordonat
Negociatorul-sef UE pentru Brexit Michel Barnier a anuntat, dupa prima zi de negocieri avute cu ministrul britanic pentru Brexit David Davis privind iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, ca Londra trebuie sa iasa din blocul european in mod ordonat.
Barnier si Davis au sustinut o conferinta de presa comuna la Bruxelles, in urma acestei prime zile de negocieri.
”Aceasta prima sesiune a fost folositoare”, a spus Barnier. ”Ceasul ticaie”, a mai afirmat el, adaugand ca obiectivul comun al celor parti este sa se asigure ca Brexitul ”va avea loc in mod ordonat”.
Marea Britanie pune in continuare la indoiala ideea unei plati in legatura cu Brexitul
Marea Britanie nu a acceptat vreun acord financiar cu Uniunea Europeana in vederea acoperirii obligatiilor care-i revin la momentul parasirii UE, a declarat un oficial european de rang inalt dupa prima zi a negocierilor dintre Londra si Bruxelles.
Britanicii ”se intreaba daca exista vreo baza juridica cu privire la o plata la iesire”, a declarat acest oficial.
El se refera la o eventuala factura, estimata de Uniune la zeci de miliarde euro, care sa acopere o parte a angajamentelor Londrei la bugetul Uniunii din perioada in care regatul este membru al Uniunii.
Marea Britanie a respins pana acum faptul ca o asemenea plata ar fi justificata, iar unii ministri au sugerat ca Uniunea ar putea sa fie datoare Londrei.
Oficiali UE afirma ca pozitiile cu privire la aceasta plata s-au apropiat si ca cele doua parti au convenit luni sa infiinteze un grup de lucru in cadrul negocierilor. Acest aspect este considerat un test major al negocierilor viitoare.
Pe acelasi subiect: