UE si-a dat acordul ca cetatenii din Georgia sa poata calatori fara vize in spatiul Schengen, pentru afaceri sau turism
Pasaport, vize
Statele membre ale Uniunii Europene au dat unda verde unei propuneri vizand sa le permita cetatenilor Georgiei sa calatoreasca fara vize, pentru perioade scurte de timp, in zona de libera circulatie, relateaza The Associated Press, preluata de News.ro.
Cele 28 de state membre UE au aprobat luni o scutire de vize care le va permite georgienilor ce detin un pasaport cu date biometrice sa intre in spatiul Schengen, din care fac parte 26 de tari, pe o perioada de pana la 90 de zile, cu afaceri, ca turisti sau din motive familiale, insa nu si sa munceasca in aceste tari.
Este vorba despre un nou pas important in transformarea liberalizarii vizelor pentru georgieni in realitate, dupa ce Parlamentul European a aprobat masura luna aceasta.
Atat Consiliul statelor membre, cat si Parlamentul European urmeaza sa semneze documentele.
Georgia cere de mult timp o liberalizare a vizelor in UE. Comisarul european pentru Afaceri Interne Dimitris Avramopoulos a salutat o ”zi istorica pentru Georgia si cetatenii sai”.
Georgia devine, astfel, inca unul dintre statele foste sovietice, care se apropie de Uniunea Europeana, in defavoarea Rusiei, dupa tarile baltice, care au intrat in blocul comunitar in 2004, Ucraina sau Rep. Moldova.
In cazul Ucrainei, semnarea unui acord de colaborare intre Bruxelles si Kiev a dus la razboiul civil declansat la inceputul lui 2014 si anexarea Crimeei de catre Rusia.
Potrivit analistilor, ambitia liderului de la Kremlin este sa refaca fosta URSS, prin infiintarea Uniunii Economice Eurasiatice, care se vrea un rival al UE, in ciuda asigurarilor date de Moscova.
"Planul nostru este sa initiem cat mai curand contactele oficiale intre Uniunea Europeana si Uniunea Economica Eurasiatica. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a vorbit despre acest lucru mai de mult. Sanctiunile impuse de UE Rusiei nu reprezinta un obstacol", a declarat Vladimir Cizhov, ambasadorul Rusiei la UE.
"Cred ca logica ne indeamna sa exploram posibilitatea constituirii unui spatiu economic comun in regiunea eurasiatica, incluzand principalele tari vizate de Parteneriatul Estic (R.Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia si Ucraina)", a adaugat diplomatul rus.
Tratatul care prevede constituirea Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015. Noua organizatie internationala include Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstana si Kirgizstan.
Structura executiva a organizatiei - Comisia Economica Eurasiatica - are sediul la Moscova. Organizatia a adoptat principiul circulatiei libere a fortei de munca si vizeaza constituirea unei piete unice pentru constructii, retail si turism.
Pe acelasi subiect: