UE se asteapta la o evolutie slaba a economiei si la mentinerea unui nivel record al somajului, pana in 2015
Cresterea economica slaba a UE va mentine somajul la rate aproape record pana in 2015, intrucat reducerea indatorarii in sectorul privat si politicile de austeritate ale guvernelor continua sa afecteze consumul si investitiile companiilor, avertizeaza Comisia Europeana.
Economia Uniunii Europeane (UE) va stagna in acest an, iar in 2014 va creste cu 1,4%, estimeaza Comisia Europeana in prognoza economica de toamna prezentata marti de executivul de la Bruxelles. Asteptarile au ramas in mare parte neschimbate fata de precedenta prognoza economica a Comisiei, din primavara, cand executivul comunitar anticipa o contractie de 0,1% pentru anul acesta si o crestere de 1,4% pentru anul urmator.
Pentru zona euro, Comisia a mentinut estimarea privind contractiaa PIB cu 0,4% in acest an si inrautatit usor prognoza privind avansul de anul urmator, de la 1,2% la 1,1%.
Somajul se va mentine ridicat anul urmator atat la nivelul UE, cat si in zona euro. Astfel, somajului in spatiul comunitar se va reduce treptat, de la 11,1% anul acesta la 11% anul urmator si la 10,7% in 2015, in timp ce in zona euro rata va stagna anul urmator la nivelul de 12,2%, urmand sa scada abia in 2015, la 11,8%.
"Exista indicii tot mai puternice ca economia europeana a ajuns la un moment de cotitura, dar este prea devreme sa ne declaram victoriosi: somajul ramane la niveluri inacceptabil de ridicate. Acesta este motivul pentru care trebuie sa continuam sa modernizam economia europeana", a declarat comisarul european pentru Afaceri Economiec si Monetare, Olli Rehn, citat de cotidianul The Guardian.
Raportul Comisiei este folosit ca baza pentru negocierile bugetare dintre autoritatile de la Bruxelles si statele membre. Incepand din acest an, Comisia verifica bugetele statelor inainte ca acestea sa fie transmise catre parlamente, conform unor reguli noi care ar trebui sa impiedice o noua criza a datoriilor suverane.
Datele prezentate de executivul UE ar putea spori presiunea asupra presedintelui francez Francois Hollande pentru adoptarea de noi masuri de austeritate, astfel incat sa respecte tintele de deficit bugetar asumate fata de UE, noteaza cotidianul Wall Street Journal. Rehn a acordat autoritatilor de la Paris doi ani suplimentari, pana in 2015, pentru a aduce deficitul bugetar in limita de 3% acceptata in UE, insa raportul Comisiei anticipeaza o rata de 3,7% pentru Franta in 2015.
Zona euro va reveni pe crestere anul urmator, dupa trei ani de contractie economica in ultimii cinci ani, in contextul asteptarilor ca unele dintre statele cel mai grav lovite de criza, precum Grecia, Portugalia si Spania, sa iasa din recesiune. Scaderea PIB in cazul acestor tari va fi inlocuita, insa de o crestere anemica, care va mentine rate ale somajului cu mult peste 15% in urmatorii ani.
Comisia a modificat usor asteptarile privind cresterea economica din Germania si Franta. Astfel, Comisia a imbunatatit prognoza pentru Germania in acest an de la 0,4% in primavara la 0,5%, dar a inrautatit-o pe cea pentru anul urmator, de la 1,8% la 1,7%. In cazul Frantei, estimarea economica pentru anul in curs a fost revizuita de la o contractie de 0,1% la crestere de 0,2%, in timp ce pentru anul urmator rectificarea a fost negativa, de la 1,1% la 0,9%.
Cresterea economica din Germania si Franta, cele mai mari doua economii ale zonei euro, va fi prea slaba pentru a putea sustine o recuperare mai puternica in randul statelor de la periferia uniunii monetare, arata raportul.
Pentru Marea Britanie, Comisia a imbunatatit estimarile privind cresterea PIB, de la 0,6% la 1,3% pentru acest an si de la 1,7% la 2,2% pentru anul urmator. Italia va inregistra in acest an o contractie mai puternica decat anticipa Comisia in primavara, de 1,8% fata de 1,3%, in timp ce asteptarile pentru cresterea PIB anul urmator au ramas neschimbate, la 0,7%.
Contractia economica a Spaniei se va situa in acest an la 1,3%, sub estimarea precedenta de 1,5%, a afirmat Comisia, insa cresterea de anul urmator va fi de asemenea mai lenta, de 0,5% comparativ cu prognoza de 0,9% din primavara.
In Europa Centrala si de Est, Comisia a imbunatatit estimarile pentru Polonia si Ungaria, dar a revizuit negativ prognoza pentru Bulgaria.
Astfel, cresterea PIB al Poloniei a fost revizuita de la 1,1% la 1,3% pentru anul acesta si de la 2,2% la 2,5% pentru anul urmator, in timp ce in cazul Ungariei asteptarile s-au imbunatatit de la 0,2% la 0,7% pentru 2013 si de la 1,4% la 1,8% pentru anul urmator.
Avansul economic al Bulgariei se va situa la 0,5% in acest an, fata de estimarea de 0,9% din precedentul raport, in timp ce pentru anul urmator cresterea a fost inrautatita de la 1,7% la 1,5%.
Pentru Romania, CE anticipeaza crestere economica de 2,2% pentru anul in curs, de 2,1% anul viitor si de 2,4% in 2015.
Pe acelasi subiect: