Romanii, tot mai optimisti in ceea ce priveste redresarea economica. Veniturile si dorinta de cumparare, in crestere
Asteptarile romanilor in ceea ce priveste redresarea economica in acest an, dorinta de cumparare si veniturile au crescut in trimestrul al treilea, fata de trimestrul anterior, potrivit indicatorilor GfK.
Astfel, indicatorul privind starea economiei a crescut in trimestrul al treilea cu 4,6 puncte, la -11,5 puncte, de la -16,1 puncte in trimestrul anterior, indicatorul referitor la asteptarile privind veniturile s-a imbunatatit de la -5,3 puncte la -4,5 puncte, iar cel privind dorinta de cumparare a urcat de la -22,5% la -21,1%.
"Pentru 2013, toti expertii anticipeaza o usoara inviorare a economiei romanesti, pana in prezent extrem de slaba. Previziunile privind aceasta ameliorare variaza intre 1,6 procente si 2,0 procente. In perioada 2014 - 2016, se anticipeaza ca economia Romaniei va cunoaste o crestere cuprinsa intre 2,7 procente si 4,3 procente. Cadrul economic general este favorabil: datoria nationala este in jur de 34 procente, deficitul bugetar in jur de 2,5 procente, iar somajul se situeaza la circa 7 procente (...) Consumul privat joaca un rol tot mai important in Romania. Venitul real este in crestere", se arata in raportul GfK privind Climatul de Consum in Europa pentru al treilea trimestru din 2013.
Studiul precizeaza insa ca Romania are inca nevoie de o serie de reforme pentru a putea tine pasul, pe termen lung, cu celelalte tari europene.
"Foarte multe companii continua sa ramana in proprietatea statului. Sperantele de continuare a privatizarii au fost risipite in repetate randuri, in special in industria chimica, minerit si transporturi. In plus, inca mai exista probleme legate de sistemul judiciar si de piata neagra", se mai arata in raport.
In intreaga Europa se raspandeste speranta ca punctul critic al crizei a fost depasit, si ca economia a inceput, treptat, sa se redreseze, arata GfK.
Astfel, asteptarile privind starea economiei au o tendinta ascendenta in aproape toate tarile, cu exceptia Greciei si Italiei unde inregistreaza o stagnare. In perioada iulie - septembrie, cea mai mare crestere s-a inregistrat in Austria, Cehia si Franta. In prezent, valoarea cea mai coborata a indicatorului se inregistreaza in Grecia (-41.1 puncte). Italia a beneficiat de o usoara imbunatatire (-34.8 puncte), iar Polonia de o crestere semnificativa (-29.5 puncte), cu toate ca ramane in continuare, in ansamblu, a treia cea mai coborata valoare. In urmatoarele cateva luni, se anticipeaza cresteri ale economiei in Regatul Unit (19,2 puncte), Germania (10,7 puncte) si Austria (6,7 puncte).
Si indicatorul asteptarilor privind veniturile s-a imbunatatit in mod considerabil in aproape toate tarile. Olanda este singura tara in care asteptarile privind veniturile au scazut in ultimele trei luni. Cele mai mici valori s-au inregistrat in Grecia (-46,8 puncte), Olanda (-42,7 puncte) si Franta (-42,1 puncte). Cele mai ridicate valori ale indicatorului se inregistreaza in Germania (33,7 puncte), Cehia (16,5 puncte) si Austria (15,1 puncte).
Studiul a fost realizat in randul consumatorilor din 14 tari europene.
Pe acelasi subiect: