Mai multi ministri europeni si oficiali europeni considera ca suspendarea Greciei din Schengen ca urmare a "gravelor deficiente" in controlul frontierelor este singura modalitate de a-l convinge pe Alexis Tsipras, premierul Greciei, sa-si respecte promisiunile si sa accepte ajutorul UE.

Daca UE isi pune in practica amenintarea, ar fi prima data cand o tara este suspendata din spatiul de libera circulatie stabilit prin Acordul Schengen din 1985.  

Provocarea pentru Atena intervine pe fondul unei regandiri mai ample a sistemului de control comun al frontierelor, pentru a asigura supravietuirea spatiului Schengen.

Comisia Europeana va propune in decembrie crearea unei forte de frontiera comune care sa fie insarcinata cu paza frontierelor, in mod potential chiar impotriva unor tari din prima linie, precum Grecia, adauga publicatia britanica.  

Administratia relativ slaba din Grecia a fost depasita de cei peste 700.000 migranti care au intrat pe teritoriul sau in acest an.

Data fiind gravitatea crizei, oficialii UE sunt iritati de refuzul Atenei de a accepta o misiune a Frontex (Agentia europeana pentru managementul cooperarii operationale la granitele externe ale UE) si de lipsa sa de disponibilitate pentru a primi ajutor umanitar din partea UE.  

Avertismentul privind suspendarea Greciei din spatiul Schengen a fost vehiculat de mai multe ori in ultima saptamana, inclusiv in timpul vizitei la Atena a ministrului de externe luxemburghez Jean Asselborn, a carui tara asigura presedintia semestriala a Consiliului UE.  

Un oficial grec a respins insa in termeni fermi acuzatia ca Atena este necooperanta, dar si pe aceea ca Tsipras nu a reusit sa-si respecte angajamentele asumate la summitul Balcanilor Occidentali de luna trecuta.  

Unii analisti de la Atena cred ca atitudinea guvernului grec este motivata de faptul ca acesta vrea sa obtina concesii legate de implementarea celui de-al treilea program de asistenta financiara internationala.  

Aris Hatzis, profesor la Universitatea din Atena, sustine ca "Tsipras a vazut problema refugiatilor ca pe o moneda de negociere, dar va suporta efecte dezastruoase daca suspendarea din Schengen devine o chestiune publica", conchide FT, citat de Agerpres.