Liderii din zona euro si-au dat acordul, pe 20 iulie, pentru un ajutor de 100 miliarde de euro destinat bancilor spaniole, afectate de spargerea unei bule speculative imobiliare. Cu toate acestea, s-au amplificat presiunile pietei financiare asupra Spaniei pentru ca tara sa ceara un ajutor mai amplu.

Sursa a aratat ca "nu au loc negocieri oficiale intrucat nu exista o solicitare formala din partea Spaniei, dar exista piste de reflexie asupra unui program de ajutor dincolo de sectorul bancar", noteaza AFP, preluata de Mediafax.

De asemenea, premierul spaniol Mariano Rajoy "pare sa pregateasca opinia publica" pentru aceasta eventualitate, dupa ce mult timp a dat asigurari ca tara nu va avea nevoie de un plan de salvare.

"Optiunea care se contureaza este nu un program complet ci un memorandum privind un plan limitat de interventii pe piata", a indicat sursa.

Discutiile ar urma sa se concentreze pe continutul memorandumului si conditiile care vor fi incluse, care s-ar putea referi la recomandarile facute in primavara de Comisia Europeana in domeniul bugetului, in special in privind pensiilor, liberalizarea anumitor profesii sau a anumitor sectoare, cum sunt cele de gaze si electricitate.