UE a aprobat introducerea taxei pe tranzactii financiare in mai multe state din zona euro
Germania, Franta si alte noua state din zona euro pot pregati introducerea unei taxei pe tranzactiile financiare dupa ce au primit, marti, avizul ministrilor de Finante ai statelor din Uniunea Europeana, au declarat doi oficiali prezenti la reuniune.
Votul ministrilor de Finante deschide calea introducerii taxei in Germania, Franta, Italia, Spania, Austria, Portugalia, Belgia, Estonia, Grecia, Slovacia si Slovenia, potrivit CNBC. Urmatorul pas este formularea unor noi planuri de catre Comisia Europeana, care va propune, probabil, taxarea tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni cu 0,1%, iar a celor cu instrumente financiare derivate cu 0,01%.
"A fost aprobata decizia asupra unei taxe pe tranzactiile financiare. Marea Britanie, Luxemburg, Cehia si Malta s-au abtinut de la vot", a spus unul dintre oficiali.
Taxa, bazata pe o idee propusa de economistul american James Tobin in urma cu peste 40 de ani, este considerata importanta mai ales pentru a arata ca politicienii iau masuri in privinta bancilor, invinuite pentru criza ultimilor ani.
Potrivit unor calcule, taxa ar putea genera pana la 20 de miliarde de euro pe an, insa estimarile variaza semnificativ. Oficialii europeni anticipau ca daca taxa ar fi fost impusa la nivelul UE ar fi adus incasari de 57 de miliarde de euro anual. Reglementarile UE prevad ca cel putin noua tari pot coopera in anumite privinte fara ca toate statele membre sa fie implicate, atata timp cat primesc acceptul majoritatii la nivelul Uniunii.
Germania si Franta au decis sa treaca la adoptarea taxei impreuna cu un grup restrans de tari dupa ce nu s-a reusit impunerea acesteia la nievelul UE si ulterior nici in zona euro.
Marea Britanie a criticat introducerea taxei si nu o va adopta, intrucat ar afecta Londra, cel mai mare centru financiar al Europei. Daca cel putin una dintre partile implicate intr-o tranzactie, vanzatorul sau cumparatorul, are sediul in oricare din cele 11 tari operatiunea va fi taxata indiferent unde are loc efectiv.
Pe acelasi subiect: