Parlamentul de la Kiev a aprobat propunerea Cabinetului de Ministri de a introduce un impozit pe venit de 1,5 la suta, pana la 1 ianuarie 2015, a declarat joi liderul grupului parlamentar al partidului Batkivscina, Serghei Sobolev, citat de agentia Interfax Ucraina in pagina electronica.

"Aceasta este o taxa de razboi, dar as numi-o o taxa pentru restaurarea pacii in tara", a declarat Sobolev, precizand ca proiectul a fost votat de 306 parlamentari.

Noul impozit prevede colectarea a 1,5 la suta din veniturile persoanelor fizice, inclusiv salarii, bonusuri, plati compensatorii, premii de la loterii si castiguri de la jocurile de noroc.

Ministerul Finantelor spera ca prin noul impozit sa stranga aproximativ 2,9 miliarde de grivne (241 de milioane de dolari), pentru a asigura finantarea fortelor de aparare.

Pe de alta parte, presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat joi in Parlament ca autoritatile ucrainene cheltuie 70 de milioane de grivne (peste 5,8 milioane de dolari) pe zi pentru operatiunea speciala impotriva separatistilor din estul tarii, relateaza RIA Novosti in pagina online.

"In prezent, Ucraina cheltuie zilnic 70 de milioane de grivne pentru a finanta operatiunea antiterorista", a declarat seful statului.

Tot joi, Parlamentul ucrainean a adoptat amendamente la buget care permit deblocarea a 9,1 miliarde de grivne (758 de milioane de dolari) pentru finantarea suplimentara a fortelor de securitate, precum si a 1,9 miliarde de grivne (158 de milioane de dolari) pentru refacerea infrastructurii din regiunile Lugansk si Donetk.