"Mă bucur că guvernul britanic pare să se îndrepte către o poziţie mai detaliată, dar, dacă este adevărat ceea ce a apărut în presă, mă tem că poziţia britanică este bazată pe o pură iluzie", a declarat Donald Tusk, care prezidează instanţa ce îi reuneşte pe liderii statelor membre ale UE, la finalul unui summit neoficial al celor 27 (fără Marea Britanie), la Bruxelles.

Joi seară, premierul britanic, Theresa May, s-a întâlnit cu principalii săi miniştri pentru o reuniune maraton de opt ore, în cursul căreia ea şi-a prezentat planurile pentru un acord "care să funcţioneze pentru toate componentele Regatului Unit (...) şi să permită cele mai suple schimburi comerciale", potrivit purtătorului său de cuvânt.

Londra afirmă că vrea să părăsească uniunea comercială şi vamală a UE şi să pună capăt liberei circulaţii a migranţilor şi jurisdicţiei Curţii Europene pentru Drepturile Omului. În acelaşi timp, Theresa May doreşte să negocieze un acord care să reducă pe cât posibil taxele vamale şi demersurile administrative.

Donald Tusk a criticat "revenirea" unei "filosofii" urmărind dorinţa de a câştiga pe toate planurile.

"Încă de la început, este unul dintre principiile-cheie ale UE în 27 că nu poate exista selectivitate şi piaţă unică 'a la carte'. Acesta va continua să fie un principiu-cheie, fără îndoială", a subliniat Donald Tusk.

În negocierile asupra parteneriatului care va uni cele două părţi după Brexit şi perioada de tranziţie post-divorţ, UE insistă pentru ca principiile fundamentale să rămână inseparabile, în special libera circulaţie a bunurilor şi serviciilor şi cea a persoanelor.

Theresa May urmează să prezinte oficial poziţia Marii Britanii vineri, 2 martie, mai scrie AFP.