Lovitură pentru Londra. Gigantul britanico-olandez Unilever intenționează să-și mute sediul în Olanda, ca urmare a incertitudinilor generate de Brexit
Unilever
Guvernul britanic se pregăteşte pentru un anunţ care ar urma să vină de la Unilever, una din cele mai mari companii britanice, care va informa că a decis să aleagă Olanda în detrimentul Marii Britanii pentru noul său sediu general, informează Financial Times, preluat de Agerpres.
Potrivit publicaţiei menţionate, oficialii britanici au purtat discuţii cu Unilever pe fondul îngrijorărilor că producătorul de bunuri de larg consum va decide în scurt timp să îşi mute sediul la Rotterdam.
Deşi nu şi-a pierdut complet speranţa că vor avea câştig de cauză în concurenţa cu Olanda, un oficial britanic a recunoscut că "nu ar fi o surpriză dacă acest lucru s-ar întâmpla".
Financial Times subliniază că o decizie finală nu a fost luată încă iar acest subiect va fi decis la următoarea reuniune a Consiliului de Administraţie de la Unilever, programată să aibă loc în prima săptămână a lunii martie.
Unilever, producătorul săpunului Dove şi al supelor Knorr, a spus în repetate rânduri că este în favoarea modificării structurii sale duale, conform căreia compania are un cartier general în Marea Britanie şi un altul în Olanda. La începutul acestei luni, Unilever a informat că discuţiile cu ambele guverne fac progrese şi că se aşteaptă să ia o decizie până la finele acestui trimestru.
Unilever are 169.000 de angajaţi, dintre care 7.500 în Marea Britanie şi 3.000 în Olanda. Alegerea Olandei pentru sediul general al companiei va fi un subiect sensibil politic şi inevitabil va da naştere la dezbateri cu privire la impactul Brexitului asupra economiei britanice.
Compania britanico-olandeză Unilever este unul dintre cei mai importanti furnizori mondiali de alimente și produse de îngrijire personală, prezent în peste 190 de țări și cu 2,5 miliarde de consumatori în fiecare zi.
Compania a generat vânzări în valoare de 52,7 miliarde euro în 2016. Unilever a achiziționat recent producătorul românesc de înghețată Betty Ice.
Peste jumătate (57%) din businessul companiei se desfășoară pe pietele emergente sau în curs de dezvolare. Unilever are mai mult de 400 de branduri ce pot fi găsite în casele din întreaga lume, inclusiv Persil, Dove, Knorr, Domestos, Hellmann, Lipton, Ben & Jerry, Magnum si Axe.
Marile companii care au sediile centrale în Marea Britanie se gândesc să-și mute operațiunile în țari UE, după Brexit, pentru a nu pierde avantajele pieței unice europeene. Londra ar putea pierde astfel zeci de mii de locuri de muncă.
Specialiștii susțin că numai în domeniul bancar s-ar putea pierde 10.000 de locuri de muncă și altele 20.000 de poziţii în serviciile financiare, deoarece clienţii vor muta active de 1.800 de miliarde de euro (2.100 de miliarde de dolari) din Marea Britanie după Brexit.
Băncile cu sediul în Marea Britanie se tem de un "hard" Brexit, în urma căruia nu vor avea acces la piaţa unică europeană, şi se confruntă cu presiuni din partea autorităţilor de reglementare pentru a evita o încheiere abruptă a legăturilor cu clienţii transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulenţe pe pieţe.
Pe acelasi subiect: