Volatilitatea s-a extins şi pe pieţele din Asia, toate pieţele bursiere înregistrau scăderi masive vineri dimineaţă, ştergând majoritatea câştigurilor înregistrate în precedentele două sesiuni.

Bursa din Hong Kong a încheiat prima şedinţă de tranzacţionare de vineri în scădere cu 3,33%, indicele Hang Seng a ajuns la valoarea de 29.436,73 puncte, în coborâre cu 1.014,54 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Nikkei-225 al Bursei japoneze a scăzut cu 3,2%, indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai înregistra un declin de 6%, ajungând la cel mai redus nivel din nai 2017, în timp ce în Australia indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 1,2%, iar indicele Kospi al Bursei sud-coreene înregistra un declin de 1,4%.

Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un declin de 2,3%, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două luni

"Este o îndelung aşteptată corecţie, determinată de temerile investitorilor că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile. Declinul ar putea continua o perioadă, până când valoarea acţiunilor va ajunge la un nivel relativ atractiv", a afirmat Ben Kwong, analist în Hong Kong.

Corecţia iniţială a fost "incandescentă", în urma majorării randamentelor obligaţiunilor, dar s-a înrăutăţit luni în urma imploziei unui ETN (exchange traded note - titluri de datorie tranzacţionate la bursă), care a permis investitorilor să parieze pe volatilitatea scăzută, a explicat Marco Pirondini, director în cadrul companiei de gestionare a activelor Amundi Pioneer Asset Management.

Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat joi cu 4,15%, ajungând la valoarea de 23.860,46 puncte, în scădere cu 1.032,89 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. Indicele Standard and Poor's 500 s-a depreciat cu 3,75%, ajungând la valoarea de 2.581 puncte, în scădere cu 100,66 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 3,90%, ajungând la valoarea de 6.777,16 puncte, în scădere cu 274,83 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Randamentele obligaţiunilor SUA pe zece ani au urcat până la 2,9% apoi au coborât uşor, până la 2,82%.

Indicele bursier pan-european STOXX 600 a scăzut joi cu 1,8%, iar Mikael Jaccoby, de la firma de brokeraj Oddo, a explicat că "pieţele resimt acum o aversiune faţă de risc, iar redresarea a eşuat".

"Nu este ieftin, dar este mai aproape de valoarea corectă. Pentru prima dată în ultimele săptămâni, piaţa este verticală, după ce în ultimele luni valoarea acţiunilor era extrem de ridicată. Din acest punct de vedere, corecţia pe care o vedem acum este de fapt extrem de folositoare", a apreciat analistul Pierre Bose, de la Credit Suisse.

Sectorul financiar a limitat pagubele pe pieţele bursiere europene, în urma câştigurilor solide raportate joi de UniCredit şi Societe Generale, ale căror acţiuni au urcat cu 2,1% şi, respectiv, 1,9%.

Traderii avertizează însă că noi turbulenţe nu pot fi excluse având în vedere că volatilitatea rămâne ridicată după prăbuşirea istorică înregistrată luni de indicele Dow Jones.

"Este prea devreme să spunem că acesta este sfârşitul acestui acces de slăbiciune", subliniază Michael Hewson, analist la CMC Markets UK.

Bursele europene au deschis pe scădere moderată

Indicele bursier pan-european STOXX 600 a scăzut cu 0,6%, iar analistul Kerry Craig de la JP Morgan Asset Management a apreciat că actualele corecţii de pe pieţe sunt legate de temerile privind creşterea inflaţiei, în condiţiile în care pieţele încă nu s-au ajustat la probabilitatea ca Rezerva Federală a SUA să majoreze dobânda de patru ori în 2018.

În deschiderea şedinţei bursiere de vineri, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a înregistrat un declin de 0,36%, la 7.144,77 puncte, în timp ce indicele DAX al bursei de la Frankfurt a scăzut cu 0,40%, la 12.211,42 puncte, iar indicele CAC 40 al Bursei de la Paris înregistra un recul de 0,31%, la 5.135,95 puncte.

Și Bursa de la Bucureşti a deschis vineri în scădere pe toţi indicii bursieri, cu un rulaj de peste 3,9 milioane de lei, înregistrat după 15 de minute de la debutul tranzacţiilor.

Astfel, indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 13 companii, era în scădere cu 1,43%, atingând 7.952 de puncte, în timp ce BET-TR, care include aceleaşi companii plus dividendele, a coborât cu acelaşi procent de 1,43%.

BET-FI (indicele SIF-urilor) pierduse 0,79%, BET Plus (care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB) a coborât cu 1,45%, iar BET-XT (al celor mai lichide 25 de titluri) era "pe roşu" cu 1,46%. BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 1,45%.

Din punct de vedere al companiilor de pe piaţa reglementată, nicio companie nu înregistra creşteri, astfel că cel mai mult se depreciau acţiunile Sphera Franchise Group, cu 10,05%, Oltchim (-9,43%), şi Prebet (-6,21%).