În timp ce majoritatea analiştilor se aşteaptă ca volatilitatea provocată de vânzările masive de active să se atenueze, perspectiva înăspririi politicii monetare pe plan global rămâne o provocare pe termen lung.

"Dacă ne uităm la principalele cauze ale volatilităţii - corecţia naturală şi vânzările masive de obligaţiuni - nu estimăm ca vreunul din aceşti factori să contribuie la prelungirea perioadei de turbulenţe. Corecţia este probabil o dezvoltare sănătoasă şi nu reflectă înrăutăţirea perspectivei economice", a declarat Tom Kenny, economist la ANZ.

În Asia, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong înregistra miercuri dimineaţă un avans de 2,56%, în timp ce indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze a urcat cu 3,06%.

Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat o expansiune de 0,6%, după ce anterior a urcat cu 2%.

"Singura surpriză privind actuala volatilitate este că nu a avut loc mai devreme. În mod normal, investitorii trebuie să se aştepte la un moment dat la o corecţie", a explicat Richard Titherington, analist la J. P. Morgan Asset Management.

Investitorii au început să achiziţioneze masiv yeni, care sunt consideraţi o monedă de refugiu în timpul turbulenţelor, dar aprecierea yenului poate afecta competitivitatea exporturilor Japoniei. Dolarul s-a depreciat marţi la 108,43 yeni, iar miercuri se tranzacţiona la 109,29 yeni. Mulţi producători niponi au stabilit ca bază pentru estimările privind câştigurile din anul fiscal ce se încheie la 31 martie 2018 un curs de 110 yeni pentru un dolar.

Euro s-a apreciat la 1,239 dolari, în timp ce preţul aurului înregistra o creştere de 0,3%, până la 1.328,90 dolari uncia, după ce marţi atinsese valoarea de 1.319,96 dolari uncia, cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni.

După ce principalii indici ai bursei de pe Wall Street, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500, au înregistrat în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni cel mai semnificativ declin începând din 2011, marţi indicele Dow Jones a urcat cu 2,33%, iar indicele S&P 500 cu 1,74%.

"Este o îndelung aşteptată corecţie, determinată de temerile investitorilor că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile. Declinul ar putea continua o perioadă, până când valoarea acţiunilor va ajunge la un nivel relativ atractiv", a afirmat Ben Kwong, analist în Hong Kong.

Bursa de la Bucureşti a deschis “pe verde”

Bursa de la Bucureşti a deschis în creştere, miercuri, cu un rulaj de peste 4,1 milioane de lei, înregistrat la 45 de minute de la debutul tranzacţiilor.

Toţi indicii erau în urcare, iar indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 13 companii, era în creştere cu 1,04%, atingând 8.091,08 de puncte. O apreciere de 1,05% este consemnată şi de BET-TR, care include aceleaşi companii plus dividendele.

BET-FI (indicele SIF-urilor) câştigase 0,49%, BET Plus (care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB) a urcat cu 1,06%, iar BET-XT (al celor mai lichide 25 de titluri) era "pe plus" cu 1,02%. BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 1,27%.

Din punct de vedere al companiilor de pe piaţa reglementată, cel mai mult se apreciau acţiunile Dafora, cu 5,47%, Alro, cu 5,16%, şi Medlife, cu 5,15%.

La polul opus, se situau acţiunile Casa Bucovina, cu o scădere de 3,38%, SIF Oltenia - minus 1,07%, şi Aerostar - minus 1%.

Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de marţi în creştere, după ce luni a înregistrat o scădere spectaculoasă care s-a propagat ulterior la nivel mondial. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 2,33%, ajungând la valoarea de 24.912,77 puncte, în creştere cu 567,02 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
 
Indicele Standard and Poor's 500 s-a apreciat cu 1,74%, ajungând la valoarea de 2.695,14 puncte, în creştere cu 46,20 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.  Indicele Nasdaq s-a apreciat cu 2,13%, ajungând la valoarea de 7.115,88 puncte, în creştere cu 148,36 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
 
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna martie a scăzut cu 0,76 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 63,39 dolari.