Aliaţi importanţi ai SUA au contestat decizia preşedintelui american, care este în opoziţie faţă de o politică internaţională faţă de Ierusalim care durează de decenii.

Franţa a respins decizia „unilaterală” şi a făcut apel la calm în regiune.

Regatul Unit al Marii Britanii consideră că mişcarea nu va ajuta eforturile pentru pace şi că Ierusalimul ar trebui împărţit între Israel şi un stat viitor palestinian.

Germania vede o posibilă rezolvare a situaţiei statutului Ierusalimului numai prin prisma unei soluţii cu două state.

Pe de altă parte, Israelul a salutat decizia lui Trump. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat într-un mesaj video că „este un pas important pentru pace” şi că „acesta a fost scopul nostru din prima zi a existenţei Israelului”. A adăugat că orice acord pentru pace cu palestinienii ar trebui să includă Ierusalimul ca fiind capitala Israelului şi a făcut apel către celelalte ţări să urmeze exemplul lui Trump.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, într-un discurs înregistrat, a declarat că Ierusalimul este „capitala eternă a statului Palestina” şi că mişcarea lui Trump „semnifică renunţarea de către SUA la rolul de mediator”.

Grupul islamist palestinian Hamas, care domină Gaza de când Israelul şi-a încetat dominaţia veche de 38 de ani în zonă în 2005, consideră că Trump a comis o „agresiune flagrantă împotriva cetătenilor palestinieni”. Hamas a făcut apel către arabi şi musulmani să acţioneze împotriva intereselor americane din zonă şi să evite Israelul.

În regiune, au reizbucnit protestele

Ca urmare a deciziei lui Trump, au izbucnit proteste din partea refugiaţilor palestinieni în anumite zone din Amman, capitala Iordaniei, oamenii strigând lozinci anti-americane. De asemenea, cetăţenii palestinieni au oprit luminile de Crăciun în Bethleem, locul de naştere al lui Iisus. Toate facţiunile importante palestiniene au făcut apel pentru o grevă generală, joi, 7 decembrie.

Şi Arabia Saudită a condamnat decizia lui Trump, Casa Regală Saudită spunând într-un discurs că regatul a urmărit deznodământul cu „o tristeţe profundă” şi a avertizat că ar putea exista „consecinţe periculoase în urma mutării ambasadei americane la Ierusalim”. Saudiţii au făcut apel către SUA să revină asupra deciziei şi să se conformeze politicilor internaţionale.

Reacţiile au continuat şi în timp ce Iordania consideră că acţiunile lui Trump sunt „nule din punct de vedere legal” pentru că ele consolidează ocuparea de către Israel a Ierusalimului de Est, Egiptul crede că decizia americanilor nu schimbă cu nimic statutul legal controversat al Oraşului Sfânt.

Preşedintele libanez Michel Aoun a spus că decizia lui Trump este una periculoasă şi că pune pe o poziţie şubredă rolul Statelor Unite ca mediator pentru pacea din Orientul Mijlociu. Ministrul de Externe al Qatarului, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, a spus că mişcarea lui Trump este „o condamnare la moarte pentru toţi cei care vor pace” şi „o escaladare periculoasă”.

Turcia vede decizia americană ca fiind „iresponsabilă”.

În Asia, liderii din Indonesia şi Malaysia au condamnat decizia, preşedintele din Indonesia, Joko Widodo, fiind de părere că “această mişcare poate afecta serios stabilitatea globală”.

În Europa, prim-ministrul britanic, Theresa May, nu este de acord cu viziunea lui Trump asupra Ierusalimului pentru că nu va ajuta cu nimic procesul de pace, iar preşedintele Franţei, Emmanuel Macron crede că “statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internaţională care vizează întreaga comunitate internaţională. Statutul oraşului trebuie determinat de palestinieni şi israelieni prin negocieri supervizate de ONU”.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a declarat că nu există altă soluţie în afară de una cu două state şi că statutul final al Ierusalimului vai fi stabilit numai prin discuţii directe.