Trezoreria SUA: Congresul "se joaca cu focul". Moody's: Intrarea in default a SUA este extrem de putin probabila
Pe fundal, Capitolul (Washington). Sursa foto: Mediafax
UPDATE: Intrarea guvernului Statelor Unite in default (incapacitate de plata) este extrem de improbabila, chiar si fara un acord in Congres pana la termenul limita, 17 octombrie, privind plafonul datoriei de stat, considera directorul general al agentiei de rating Moody's, Raymond McDaniel, citat de CNBC.
"Este extrem de improbabil ca Trezoreria sa nu continue platile in contul obligatiunilor. Speram ca nu se va ajunge dincoo de 17 octombrie fara o modificare a plafonului datoriei de stat, insa chiar si daca se va intampla asa ceva, credem ca Trezoreria va continua sa plateasca datoriile", a afirmat McDaniel intr-un interviu acordat CNBC.
Guvernul SUA a suspendat partial activitatea incepand de la 1 octombrie, pe fondul impasului politic de la Washington, unde Congresul nu a reusit sa negocieze un nou buget. Plafonul datoriei de stat, aflat la 16.700 miliarde de dolari, trebuie ridicat pana cel tarziu pe 17 octombrie pentru a evita o eventuala situatie de default.
Consecintele intrarii in default a Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, ar fi devastatoare pentru pietele financiare si economia mondiala.
Pietele au afisat pana acum o reactie nesemnificativa la impasul politic de la Washington. Scaderile de pe bursele din Europa si Asia au fost limitate, iar indicele S&P 500 al bursei de la New York a urcat cu 0,5% de marti pana vineri.
Statele Unite au mai trecut printr-o situatie similara in 2011 in ceea ce priveste plafonul datoriei de stat. Atunci, impasul politic a intarziat pana in ultimul moment avizul Congresului, insa politicenii au ajuns in final la o solutie de compromis.
Agentia de rating Standard & Poor's a coborat insa in vara lui 2011 ratingul SUA de la AAA, maximul posibil, la a doua treapta in ierarhie, acuzand impasul politic.
SUA ar putea intra in default
Congresul trebuie sa creasca limita de indatorare a SUA inainte ca aceasta sa fie atinsa la 17 octombrie, altfel Statele Unite vor intra in default pentru prima data in istoria tarii, a declarat secretarul Trezoreriei, Jacob Lew, adaugand ca legislativul "se joaca cu focul" prelungind negocierile.
Trezoreria estimeaza ca va epuiza pana la 17 octombrie masurile exceptionale folosite pentru a amana atingerea plafonului de indatorare, in prezent de 16.700 de miliarde de dolari.
"Congresul se joaca cu focul. (...) Daca statul american, pentru prima data in istorie, alege sa nu-si plateasca datoriile la timp, ne vom afla in default. Nu exista nicio varianta pentru a preveni intrarea in default daca nu avem suficienti bani pentru a plati facturile", a declarat oficialul american pentru CNN, preluat de Bloomberg.
Trezoreria SUA va ramane cu lichiditati de circa 30 de miliarde de dolari dupa data de 17 octombrie, insuficiente pentru a acoperi cheltuielile, care ajung la 60 de miliarde de dolari in zilele urmatoare.
SUA au fost nevoite sa opreasca incepand de marti o parte din activitatile statului federal, dupa ce Congresul nu a adoptat bugetul sau finantare pe termen scurt pentru anul fiscal inceput la 1 octombrie. Aproximativ 800.000 de angajati federali au fost trimisi in concediu fortat, noteaza si Mediafax.
Blocajul bugetar din Congres a amplificat ingrijorarea ca legislativul nu va ajunge la timp la consensul necesar cresterii plafonului de indatorare.
Consecintele intrarii SUA in "default", in urma indeciziei Congresului, ar avea efecte catastrofale, care s-ar intinde pe o perioada de decenii, a avertizat, joi, Trezoreria.
Pe acelasi subiect: