Vanzarea a fost derulata prin plasament privat, dupa inchiderea bursei italiene, de catre banca americana Morgan Stanley, potrivit Reuters, citata de Mediafax.

La cotatia din inchiderea sedintei bursiere de marti, participatia vanduta ar valora 335 milioane de euro.  Acum fundatia mai controleaza un pachet de 15% din actiuni. 

"Nu stiu. Au fost probabil mai multi cumparatori, dar chiar nu stiu cine", a declarat presedintele fundatiei Monte dei Paschi, Antonella Mansi, ca raspuns la o intrebare Reuters referitoare la identitatea cumparatorului. 

Vanzarea participatiei permite fundatiei, o enitate nonprofit cu puternice legaturi politice, sa-si plateasca o parte din datorii si inlatura un ultim obstacol in calea unei majorari de capital de 3 miliarde de euro a bancii italiene.  Fundatia a inceput sa caute un cumparator dupa ce a obligat conducere bancii sa amane din decembrie pana la mijlocul lunii mai majorarea de capital.

Potrivit unor surse apropiate situatiei, fundatia, care nu avea resursele financiare sa participe la atragerea de fonduri, a dorit sa vanda cel putin o parte din actiuni inainte ca participatia sa sa fie puternic diluata prin recapitalizare.  Banca a imprumutat anul trecut de la statul italian 4,1 miliarde de euro pentru a acoperi deficitul de capital, iar in acest an trebuie sa inceapa sa restituie finantarea, in timp ce aplica un program de restructurare impus drept conditie pentru ajutorul de stat.