Moody's noteaza, totusi, ca iesirea statului elen din zona euro "nu este ceea ce agentia considera a fi cel mai probabil scenariu".

Dupa alegerile parlamentare din 17 iunie este posibil insa sa se amplifice riscul privind parasirea uniunii monetare de catre Grecia. "Intr-o astfel de situatie, ratingul maxim pe care Moody's l-ar atribui instrumentelor financiare ale emitentilor eleni ar cobori si mai mult", avertizeaza agentia, preluata de Mediafax.

In prezent, cel mai ridicat rating atribuit unor obligatiuni ale unui emitent elen este de "B1". Orice decizii asupra ratingurilor luate ca urmare a instituirii noului plafon vor fi anuntate saptamana urmatoare.

Exista posibilitatea unor exceptii pentru evaluarea unor instrumente financiare cu rating mai ridicat de "Caa2", daca emitentul elen este de fapt o companie cu o expunere redusa pe piata locala, are active substantiale in afara tarii sau primeste sprijin substantial de la o entitate din exterior.

Iesirea a Greciei din zona euro ar conduce la pierderi importante pentru investitori, in urma redenominarii datoriei statului si obligatiunilor emise de entitati private sub incidenta legii elene, si ar cauza perturbari severe in sistemul bancar al tarii, precum si dislocari in economia reala. Impactul economic ar insemna pierderi suplimentare pentru posesorii de obligatiuni, indiferent daca au fost emise sub incidenta statului elen sau a altei tari.

Moody's evalueaza trei banci elene prezente in Romania. Dintre acestea, National Bank of Greece, care controleaza Banca Romaneasca, si ATEbank au deja calificativ "Caa2", in timp ce Emporiki Bank are rating "B3". Emporiki este controlata de grupul francez Credit Agricole.