"Navetistii banilor" si "bancnotele bin Laden". Tot mai multi europeni speriati de fisc trec granitele comunitare cu sume uriase nedeclarate
Tot mai multi europeni trec granitele in spatiul comunitar cu sume uriase de bani nedeclarati, in incercarea de a-si proteja averile de cresterea taxelor, investigatiile fiscale si inasprirea reglementarilor in Elvetia si alte paradisuri fiscale. Valoarea confiscarilor este in crestere continua.
Un fost ambasador francez in Irak si Tunisa, Boris Boillon, cu studii la doua universitati de prestigiu si detinator al medaliei Legiunea de Onoare, a fost prins in iulie intr-o gara din Paris cu 350.000 de euro in numerar, pe care dorea sa ii duca in Belgia, relateaza New York Times, citat de Mediafax.
Pentru vamesi, Boillon este doar unul dintre "navetistii banilor", al caror numar este tot mai mare.
La granitele tarilor europene aflate in criza economica, vamesii pun sub sechestru sume care depasesc limita legata de 10.000 de euro pe care poate sa o detina asupra sa un calator. Banii, deseori sub forma de bancnote de 500 de euro, sunt gasiti in bagaje, cutii de prajituri, pungi de chipsuri si uneori in buzunarele copiilor.
Agentii retin oameni de afaceri in drum spre centre financiare europene, care au bagaje putine si afiseaza o stare de nervozitate.
"Vedem profesionisti in domeniul asigurarilor si bancilor in fiecare zi", a declarat Philippe Bock, secretar general al sindicatului francez al vamesilor, adaugand ca 350.000 de euro nu este o suma exceptionala.
Zeci de ani, legea secretului bancar in Elvetia a facut din banci un refugiu pentru strainii care doreau sa isi ascunda activele de autoritati. Elvetia a semnat insa in octombrie un acord privind schimbul automat de informatii in domeniul fiscal cu tarile din care provin deponentii, iar bancherii au avertizat clientii sa declare banii, in caz contrar riscand inchiderea conturilor elvetiene. In aceste conditii, multi dintre evazionisti nu au alta solutie decat sa isi mute banii prin metode vechi.
"Principalul motiv al acestei cresteri a confiscarilor este utilizarea mai intensa a numerarului, de catre evazionisti, inclusiv de catre retelele infractionale", a spus jurnalistul francez Mathieu Delahousse, autor al unei carti pe aceasta tema.
Banii nedeclarati pot fi pusi sub sechestru 6 luni si pot fi aplicate amenzi de 25% din sume. Autoritatile pot lansa si investigatii legate de originea banilor.
Agentii vamali sunt obisnuiti sa prinda oameni de afaceri, dar s-au amuzat sa vada o familie de americani formata din patru persoane, intre care doi copii mici, care intr-o gara din apropierea granitei cu Elvetia isi imparteau 600.000 de euro. Banii au fost retinuti la urcarea in tren.
In Franta, valoarea fondurilor puse sub sechestru in ultimul deceniu a crescut. In primul trimestru din acest an, aceasta a crescut de sase ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 103 milioane de euro. Din aceasta suma, 86 de milioane de euro, sub forma de titluri la purtator, au fost retinuti de la un barbat care incerca sa mearga cu masina din Elvetia in Franta. Autoritatea vamala franceza estimeaza ca descopera numai 5% din banii nedeclarati care sunt trecuti peste granita.
In februarie, inspectorii dintr-un tren de mare viteza care circula intre Zurich si Paris au oprit un calator spaniol care avea la el 1,8 milioane de euro, sub forma de bancnote de 500 de euro. Aceste bancnote sunt supranumite Bin Laden, din cauza asocierii lor cu spalarea de bani si tranzactiile ilicite.
In Italia, cainii Labrodor si ciobanesti germani au ajutat politia financiara sa controleze principalele cinci aeroporturi din tara si granita nordica, iar sumele retinute au crescut de trei ori in 2012, la 124 milioane de euro.