Evitarea taxelor, sport national in Germania. Barbati in corset de dama sau purtand scutece. Metodele bizare prin care nemtii trec granita cu averile din Elvetia
Germanii care au evitat plata taxelor prin plasarea veniturilor in conturi din Elvetia, ingrijorati de decaderea secretului bancar, au inceput sa aduca averea acasa. Si recurg la metode tot mai bizare pentru a trece granita, precum ascunderea banilor in scutece pentru adulti sau in lenjeria intima.
Dupa criza financiara mondiala, bancile elvetiene au devenit tinta unor campanii sustinute de mai multe guverne, printre care SUA si Germania, pentru a depista persoanele care nu platesc taxe prin ascunderea banilor in conturi off-shore.
Guvernul elvetian a cerut bancilor sa nu mai preia de la clienti fonduri nedeclarate, iar autoritatile din Germania au cumparat de la fosti angajati ai institutiilor financiare din Elvetia informatii privind clientii germani. Totodata, temerile germanilor au fost accentuate de mediatizarea unor cazuri controversate in care diferite personalitati din Germania, printre care presedintele Bayern Munchen, Uli Hoeness, au fost actionate in justitie pentru evaziune fiscala prin utilizarea unui cont din Elvetia.
In acest context, tot mai multi germani se grabesc sa "repatrieze" banii din bancile elvetiene, insa nu folosesc canalele oficiale pentru a evita in continuare plata taxelor.
"Am prins un barbat de 72 de ani care purta un corset de dama cu 150.000 de euro inghesuiti in el. Intr-un alt caz, un barbat avea doua scutece de adult si ascunsese aproape 140.000 de euro intre ele", a declarat pentru Bloomberg un purtator de cuvant al autoritatilor vamale din districtul Loerrach, una dintre cele trei zone din landul Baden-Württemberg care au granita cu Elvetia.
Legea obliga persoanele care traverseaza granita cu mai mult de 10.000 de euro cash sa declare sumele. In Germania, numarul cazurilor in care aceasta regula este incalcata a crescut de 11 ori in ultimii 12 ani. Pedeapsa consta in confiscarea a 10-25% din suma descoperita.
Germanii si britanicii nerezidenti in Elvetia detineau in anul 2010 fonduri nedeclarate de 164 miliarde franci elvetieni (132 miliarde euro) in bancile elvetiene, potrivit estimarilor companiei de consultanta Booz & Co. De atunci, peste 36.000 de persoane s-au inscris in programul de amnistie fiscala instituit de autoritatile germane, prin care cetatenii care ascund bani in conturi off-shore se pot autodenunta, platind numai taxele aferente si o amenda simbolica, fara alte complicatii.
Anul trecut, autoritatile vamale germane de la granita cu Elvetia au descoperit sume nedeclarate in valoare totala de 20 milioane euro. Numai in orasul Lindau au fost gasite sume de 2 milioane euro, un barbat fiind prins cu 25.000 de euro ascunsi intr-o casa din turta dulce.
"Un cuplu de pensionari avea bani in pantofi, iar intr-un alt caz cineva acunsese banii langa bateria automobilului. Ascunderea banilor in compartimente ascunse sub haine sau in lenjeria intima este deja un incident comun", comenteaza un purtator de cuvant al autoritatilor vamale din districtul Singen, la granita cu Elvetia.
Evaziunea fiscala reprezinta o tema fierbinte in campania electorala pentru alegerile generale din Germania de pe 22 septembrie. Contracandidatul Angelei Merkel, Peer Steinbrueck, a criticat Elvetia intr-un discurs electoral, afirmand ca nu l-ar deranja sa "trimita cavaleria sa lupte impotriva fraudei si evaziunii fiscale".
Germanii constituie cel mai mare grup de turisti straini in Elvetia si isi pot accesa cu usurinta conturile in timpul vacantelor. Astfel, practica de a ascunde banii in bancile elvetiene nu se rezuma la persoanele foarte bogate, precum seful Bayern Munchen sau fostul CEO al Deutsche Post Klaus Zumwinkel, condamnat in 2009 pentru evaziune fiscala.
Evitarea taxelor a devenit un sport national in Germania, fiind prezenta de la dentisti la taximetristi, a declarat pentru Bloomberg un fost oficial al Fiscului german, care a servit timp de 30 de ani. Pe langa banii ascunsi prin metode bizare, autoritatile vamale germane cauta si documente care sa ateste existenta unor conturi secrete. Anul trecut, ofiterii din zona Lindau au descoperit documente in baza carora au fost depistate coturi offshore in valoare de peste 1,3 miliarde euro, insa o parte din sume erau declarate catre Fisc.