Bancile elvetiene cer taxe clientilor pentru depozitele in franci, dupa ce BCE a trecut pe dobanzi negative
Credit Suisse. Sursa foto: Mediafax
Tot mai multe banci elvetiene au inceput sa perceapa dobanzi clientilor pentru depozitele sau conturile in franci, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a decis sa ceara bani pentru depozitele institutiilor financiare, relateaza Bloomberg.
Credit Suisse Group a anuntat ca intentioneaza sa impuna dobanzi clientilor institutionali si companiilor mari pentru unele active, iar UBS analizeaza o masura similara.
Cea mai veche banca din Geneva, Lombard Odier, a inceput joi sa taxeze conturile in numerar pe care nu le administreaza si a caror valoare este de peste 100.000 de franci elvetieni (116.000 dolari). Banca a precizat ca dobanda va fi de 0,75%, la acelasi nivel cu dobanda la depozitele la vedere impusa saptamana trecuta de Banca Nationala a Elvetiei, care a intrat joi in vigoare.
Zuercher Kantonalbank, cea mai mare institutie bancara cantonala din Elvetia, va impune la randul ei o dobanda de 0,75% pentru unele depozite mari si ar putea modifica nivelul dobanzilor pentru economii si alte conturi.
Banca centrala a Elvetiei a socat in urma cu o saptamana pietele valutare, prin eliminarea plafonului valutar de 1,2 franci pentru un euro, introdus acum trei ani, si reducerea dobanzilor pentru depozitele la vedere ale bancilor.
Banca centrala a Canadei a taiat miercuri dobanda cheie pentru imprumuturile overnight, ca reactie la scaderea preturilor petrolului, iar Danemarca a redus de doua ori dobanda de politica monetara, luni si joi, de la 0,05% la -0,35%, pentru a micsora presiunile de apreciere a coroanei.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anuntat joi ca institutia va incepe sa cumpere lunar obligatiuni in valoare de 60 de miliarde de euro, intre care obligatiuni guvernamentale, pentru a combate inflatia prea scazuta si a stimula cresterea economica.
Unele banci la nivel mondial au inceput sa taxeze clientii pentru depozitele mari in euro dupa ce BCE a aplicat dobanzi negative la depozite, in luna iunie. Intre aceste banci se afla Credit Suisse, Bank of New York Mellon, JPMorgan Chase&Co. si Commerzbank.
Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, in linie cu asteptarile analistilor.
"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% si, respectiv, -0,20%", se arata intr-un comunicat al institutiei europene.
Ultima modificare a ratei dobanzii de politica monetara a BCE a avut loc in septembrie anul trecut, cand institutia a coborat dobanda la minimul record de 0,05%, de la 0,15% anterior.
Euro este tranzactionat la Zurich la 99,38 centime pentru un franc elvetian, la ora transmiterii stirii.
Aprecierea francului afecteaza exporturile Elvetiei, intrucat produsele fabricate in aceasta tara devin mai scumpe pentru cumparatorii straini.
Pe acelasi subiect: