Preturile negative inseamna ca producatorii sunt cei care ii platesc pe consumatori sa ia energie electrica din retea.

Markedskraft Deutschland GmbH estimeaza ca preturile la energie ar putea cobori sub nivelul zero timp de cateva ore si chiar zile intregi in timpul sarbatorilor, daca companiile de utilitati nu vor inchide centralele pe baza de gaze si carbune in momentul in care creste productia de energie eoliana.  

Germania s-a confruntat si in alti ani cu situatii in care preturile la electricitate au coborat in zona negativa.

Potrivit European Power Exchange, in 24 decembrie 2012, pretul la energia electrica pentru ziua urmatoare a coborat pana la minus 56,87 euro pentru un megawat ora si la fel s-a intamplat si in ziua de Craciun din 2013.  

Presiunile asupra preturilor la electricitate in Germania, cea mai mare piata de energie din regiune, ar urma sa fie si mai mari in acest an in conditiile in care estimarile Ministerului Economiei si ale grupului de lobby BDEW arata ca electricitatea din surse regenerabile va acoperi o treime din necesarul brut de electricitate, in crestere fata de 20% in 2014.  

Analistii de la Societe Generale sustin ca deciziile cu privire la oprirea centralelor conventionale in zilele cu vant puternic sau mentinerea lor pentru a mentine securitatea aprovizionarii vor fi cruciale pentru preturile la electricitate, avand in vedere ca energia generata de turbinele eoliene fluctueaza.

"In cazul energiei eoliene conteaza atat cantitatea ci si momentul in care se produce. Daca productia de energie eoliana este ridicata si cererea este redusa exista un excedent de electricitate in retea daca centralele nucleare, cele pe lignit si cele pe carbune dur continua sa produca, chiar daca preturile sunt negative pentru o perioada scurta de timp, dupa care reduc productia" a declarat Paolo Coghe, analist la Societe Generale SA.

Pentru ziua de Craciun din acest an productia de energie eoliana in Germania este estimata sa atinga 25 de gigavati, un nivel dublu fata de media din ultimele 30 de zile, in conditiile in care temperaturile vor fi cu pana la opt grade Celsius peste normal.

Un gigawat este suficient pentru doua milioane de locuinte din Europa.  

In plus, in ultimele doua saptamani ale acestui an, cererea reziduala, diferenta dintre consumul si oferta de energie din surse regenerabile, este estimat sa ajunga la 22 gigawati ora, sub media din ultimii 30 de ani. In precedentii doi ani, cererea reziduala a fost peste medie si cu toate acestea preturile au coborat in zona negativa in anumite momente.