Potrivit acesteia, parterneriatul este o reuşită remarcabilă a cooperării europene în privinţa politicii comerciale, care cuprinde o suprafaţă pe care locuiesc mai mult de 630 de milioane de oameni.

Într-un articol de opinie, citat de Agerpres, oficialul european evidenţiază avantajele economice ''enorme şi indispensabile'' pentru UE şi România ale acestui acord: desfiinţarea barierelor pentru companii, cum ar fi tarifele şi demersurile birocratice costisitoare şi suprapuse, ceea ce este foarte important mai ales pentru întreprinderile mai mici. Japonia se situează deja pe locul 13 în topul celor mai mari parteneri comerciali din afara UE ai României, notează oficialul european.

În timp ce societăţile mai mari ar putea să suporte costurile pe care le presupun barierele de acest gen, companiile mai mici au adesea de suferit, iar întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-urile) reprezintă 99% din întreprinderile din UE. Mai mult de 270 dintre companiile din România exportă în Japonia, iar 66% la sută dintre acestea sunt IMM-uri. Pe lângă barierele înlăturate, UE include mecanisme speciale prin care ajută societăţile mai mici să aibă acces pe piaţă, cum ar fi Punctele de contact pentru întreprinderile mici şi informaţiile online, explică Cecilia Malmstrom.

Societăţile mici creează 85% din noile locuri de muncă din UE, astfel că prin facilitarea accesului lor la schimburile comerciale se contribuie şi la crearea de locuri de muncă, arată aceasta în continuare.

''În prezent, aproximativ 21.300 de locuri de muncă din România sunt sprijinite de comerţul cu Japonia. La nivelul întregii UE, cifra este de circa 740.000 de locuri de muncă. Dacă ne uităm la totalitatea schimburilor comerciale ale UE, acest sector sprijină 36 de milioane de locuri de muncă în întreaga Europă. În medie, acestea sunt şi locuri de muncă mai bune, fiind plătite cu 12% mai mult. Comerţul deschis a fost şi este o sursă de locuri de muncă şi de creştere în Europa, iar noi ne pricepem să facem comerţ'', punctează comisarul european.

Potrivit acesteia, acordul dintre UE şi Japonia este o înţelegere comercială adaptată la realităţile actuale, care include prevederi vizând promovarea tehnologiilor ecologice, standarde juridice ridicate pentru protejarea drepturilor lucrătorilor şi deschiderea pieţei serviciilor din Japonia.

Totodată documentul permite firmelor din UE să participe la procedura de ofertare pentru contractele de achiziţii publice, în mod deosebit pentru contracte în sectorul feroviar. Prin acest acord, Japonia îşi asumă angajamentul de a respecta standarde internaţionale în domeniul construcţiei de automobile, astfel încât exporturile de autoturisme din UE către Japonia să fie mult facilitate.

Prin intermediul înţelegerii se asigură că este respectată proprietatea intelectuală şi sunt protejate peste 200 de delicatese europene certificate. Momentan, România are cinci produse alimentare protejate în Uniunea Europeană: Scrumbie de Dunăre afumată, Novac afumat din Ţara Bârsei, Telemea de Ibăneşti, Salam de Sibiu şi Magiun de prune de Topoloveni, aminteşte Cecilia Malmstrom.

''Deşi toate elementele menţionate sunt avantaje binevenite pentru economia României, nu trebuie să uităm că acest acord nu se referă doar la aspectele economice, ci este şi o alianţă strategică. Când unii îşi închid uşile, este important ca cei care cred în deschidere să se unească. Trebuie să dovedim atuurile cooperării, susţinând instituţiile care stau, de decenii întregi, la baza stabilităţii mondiale'', scrie oficialul european.

''După ani de instabilitate şi război, înaintaşii noştri au creat instituţii care să ne consolideze securitatea economică şi politică: Organizaţia Naţiunilor Unite pentru cooperare politică şi Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) pentru crearea unui mediu previzibil pentru comerţul internaţional. Nu ne putem întoarce la comerţ aşa cum era, cu războaie comerciale bazate pe retorsiune, tarife fluctuante şi lipsa normelor privind serviciile sau proprietatea intelectuală. Sistemul actual nu este perfect, dar nu ne putem permite să îl pierdem. Europa este gata să sprijine aceste instituţii, iar Japonia va fi alături de noi'', subliniază comisarul adăugând că acest acord comercial ''serveşte la consolidarea legăturilor dintre noi, deschizând calea către o cooperare mai intensă şi în domenii precum reformarea OMC''.
 
''În anii ce vin ne vom confrunta cu adevăruri greu de înfruntat. În curând, peste 90% din creşterea economică la nivel mondial va avea loc în afara UE. Concurenţii noştri stabilesc relaţii şi devin tot mai puternici. Acordurile noastre comerciale bilaterale, împreună cu OMC, sunt esenţiale pentru a se asigura că globalizarea se petrece într-un mod echitabil, bazat pe norme'', conchide Cecilia Malmstrom, pledând pentru stabilirea unor legături care să consolideze economia europeană şi economia partenerilor Uniunii Europene.